Ministrul Sănătății a precizat că „nu există niciun motiv” ca transplanturile să fie blocate, deoarece finanțarea există și medicii au la dispoziție toate resursele necesare. De asemenea, Vlad Voiculescu a atras atenția partidelor să nu folosească activitatea de transplant ca temă de campanie electorală.
Ministrul Sănătății a discutat, sâmbătă, cu principalii responsabili ai activităţilor de transplant derulate în România.
„În urmă informaţiilor difuzate astăzi privind o aşa-zisă blocare a transplanturilor, Ministerul Sănătăţii face precizarea că nu există niciun motiv pentru că această activitate să fie întreruptă. Finanţarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziţie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morţii cerebrale sunt cunoscute de ani întregi şi nici nu sunt puse în discuţie în acest moment”, a precizat ministrul într-un comunicat.
Vlad Voiculescu a precizat că săptămâna viitoare va demara consultări cu specialiștii din domeniu pentru a elabora niște proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.
„O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul, trebuie să fie guvernată de transparenţă şi reguli elaborate de profesionişti a căror probitate profesională este în afară oricărui dubiu şi nu este umbrită de antecedente penale”, a precizat ministrul.
Scandal imens în sistemul de transplant
Clinica de la Spitalul Sfânta Maria a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Capitalei, cu 10 milioane de euro. Însă, după ce Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalul, aceeaşi instituţie a decis să înfiinţeze o comisie care să verifice dacă sunt îndeplinite toate condiţiile necesare pentru efectuarea transplantului de plămân. Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a declarat că bănuieşte că acea acreditare a fost dată sub presiune politică.
Managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătăţii, pe care l-a acuzat că refuză să finanţeze transplanturile de plămân.
Scandalul de la Agenţia Naţională de transplant e departe de final. Problemele de acolo datează încă din 2008, după cum arată un nou raport al Guvernului, obţinut în exclusivitate de Digi24. Corpul de Control al Primului Ministru a fost la Agenția de Transplant încă din 2008, iar raportul făcut în 2011 arată aceleaşi probleme ca în prezent.
Corpul de Control al Primului Ministru a făcut verificări la agenţie acum opt ani, însă concluziile au fost prezentate de-abia în 2011. Încă de atunci ar fi trebuit să existe un registru al pacienţilor care au nevoie de transplant, dar nici până acum nu a apărut această bază de date.
Din cele șase centre regionale ale Agenţiei de Transplant, doar patru erau funcţionale şi niciunul nu a prezentat rapoartele anuale de activitate.
Probleme sunt şi la spitalele acreditate pentru Transplant. Narcis Copcă, managerul spitalui Sfânta Maria a trimis o scrisoare experţilor europeni care urmează să vină să facă evaluarea pentru transplantul pulmonar şi le-a transmis „nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria”.
Acest spital este singurul acreditat din ţară pentru transplant pulmonar, dar ministrul Sănătăţii are dubii că acolo s-ar putea realiza o asemenea operaţie.