Ministrul Sănătății anunță când va ajunge personalul medical la salariile din UE

Data publicării:
bodog

Sistemul public de sănătate trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat, a afirmat miercuri ministrul Sănătății Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, de anul viitor salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană.

„Sistemul public de sănătate trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat. Mulți dintre români nu își permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiți să o facă. Plata contribuțiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar și principalul furnizor de calitate. Am făcut deja pași importanți pentru a corecta o parte din deficiențele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creșteri semnificative au avut loc și în acest an, a spus ministrul.

Bodog a precizat că dotarea spitalelor cu aparatură modernă reprezintă o prioritate, fiind livrate până în prezent echipamente de anestezie, radioterapie și de diagnostic imagistic de ultimă generație în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii.

„Vom continua politica de achiziții de echipamente moderne până când absolut toate spitalele județene, regionale și universitare vor avea dotările de care pacienții noștri au nevoie, a mai susținut demnitarul.

El a citat o analiză care arată că sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat.

„Astfel, peste 35.000 de medici și 80.000 de asistenți medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici și 42.000 de asistenți medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migrația tinerilor doctori peste hotare, cât și părăsirea sistemului de stat de profesioniști pentru mediul privat, a mai declarat ministrul.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...