Mihai Craiu, la Digi24: La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică

Data actualizării: Data publicării:
mihai craiu

România nu este printre ţările europene în care există vaccinare antimeningococică, întrucât s-a considerat că boala este suficient de rară încât să nu constituie o problemă epidemiologică, a declarat la Digi24 medicul Mihai Craiu. Medicul a făcut această declaraţie în contextul în care joi, o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, diagnosticată cu meningită, a murit.

În cele mai multe ţări ale UE există vaccinare antimeningococică. Numai 13 nu au această recomandare de vaccinare, printre care şi România. La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, întrucât s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică. Vedem un caz ca acesta de două ori pe an la spitalul unde lucrez eu, nici cei de la Institutul Matei Balş nu văd mai multe.

E mare impact emoţional, dar din fericire nu e frecventă”, a declarat la Digi24 medicul Mihai Craiu.

Potrivit medicului, la şcoală, boala este favorizată de folosirea împreună sau în comun a unor lucruri – ţigări, sticlă – dar şi a sărutului.

Educaţia pentru sănătate ar trebui reintrodusă, ar trebui să ne dăm seama că avem nevoie cel puţin în şcoala elementară de deprinderi generale care s-au tocit, ni se pare de la sine înţeles că ştim cum să ne spălăm pe mâini, să strănutăm, dar se pare că nu. Cred că în clasele elementare sunt necesare ca materii opţionale acordarea primului ajutor. Sunt ţări unde toată lumea ştie să acorde primul ajutor”, a spus medicul, care a subliniat că pot fi folosite modele din alte ţări, unde sistemul funcţionează, aşa cum este Estonia.

Medicul a explicat cât de importantă este educaţia pentru sănătate făcută în şcoală. El a atras atenţia asupra situaţiei în care pentru această materie, opţională în România, optează doar 5% dintre copii.

Educaţia pentru sănătate a fost trecută la materie opţională, a fost o puternică opoziţia faţă de potenţiala introducere a unei discuţii despre sexualitate şi prevenţia sarcinii”, a afirmat medicul, care a subliniat însă că România este prima în Europa din punct de vedere al minorelor care nasc şi al copiilor născuţi prematur în urma relaţiilor sexuale dinainte de vârsta de 18 ani: „Nu ştim de ce refuzăm să discutăm despre asta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...