Medicii de familie sunt îngrijorați de începutul anului școlar. Una dintre probleme este cea a adeverințelor cerute de școli și grădinițe, care, în opinia lor, pot duce la creșterea numărului de cazuri de COVID-19.
Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, spun că ar trebui să se renunțe, în primul rând, la aceste adeverințe medicale, deoarece, pe lângă birocrație, acestea implică și vizite la cabinetele medicale, ceea ce crește riscul de infectare cu COVID-19, potrivit Sinopsis.
Pe lângă adeverințele care erau de obicei cerute la începutul anului școlar, anul acesta mai e nevoie de încă una, pentru copiii cu boli cronice sau pentru cei care au în familie persoane din categorii de risc și ar urma să facă școala online.
Medicii de familie vor fi primele cadre medicale apelate de părinți în caz de îmbolnăvire a copilului. Ei spun că nu există protocoale clare și că le va fi greu să facă diferența între o gripă și formele medii și severe de Covid-19.
Alexiu spune că, în mod obișnuit, înainte de începerea școlii, medicii de familie nu fac decât să dea adeverințe pentru copii și nu mai au timp să vadă alți pacienți. „Sistemul ăsta rostogolit de ani de zile nu se poate dezbăra de aceste obiceiuri proaste”, adaugă ea.
„Mă gândesc cu groază, pentru că nu avem un protocol bine stabilit și mi-aș dori un protocol și o comunicare cu inspectoratele școlare, cu DSP, cu medicina școlară, astfel încât să știm noi, în primul rând, ce avem de făcut. Sper că măcar acum, în al 12-lea ceas, se va renunța la acele avize epidemiologice de la medicul de familie. În condiții de pandemie, chiar nu e momentul să purtăm copiii sănătoși prin cabinetele medicilor de familie”, a spus Costiug.
Urmăriți interviurile aici.