Medic: recomandări pentru a te proteja de înţepăturile de insecte

Data actualizării: Data publicării:
tantar - getty

Foto: Gulliver/Getty Images

„Pentru a nu atrage insectele în timp ce ne aflăm în aer liber este recomandat să purtăm haine deschise la culoare în culori neutre, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. În cazul în care ieşirea are loc în pădure sau în parcuri mai sălbatice, purtarea unor şosete peste pantaloni cu rolul a împiedica fixarea căpuşelor se poate dovedi utilă, la fel ca şi încălţămintea închisă şi pălăriile cu boruri largi. Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unui produs antiinsecte pe zonele de corp care rămân neacoperite de haine”, recomandă doamna doctor Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie.

Pentru că cei mici sunt mai sensibili, este important să fie acordată o atenţie deosebită protejării lor. Plasele antiţânţari, spre exemplu, vor oferi cea mai bună protecţie pentru copiii sub 2 luni în perioada de maximă activitate a ţânţarilor, adică la apusul şi la răsăritul soarelui.

Pentru a ţine insectele la distanţă poate fi eficient şi un ventilator (un curent de aer de 5km/h împiedică ţânţarii să zboare), precum şi lumânările cu lămâiţă, torţele tiki şi led-urile sau lumina galbenă pentru becurile exterioare. Pentru a diminua numărul de ţânţari din preajma casei este recomandată eliminarea surselor de apă stătută, cum ar fi ghivecele de flori, apa pentru păsări sau animale etc.

„Este foarte important ca odată încheiată plimbarea în natură, hainele şi pielea să fie controlate cu atenţie pentru a îndepărta rapid căpuşele, în cazul în care acestea există. Trebuie verificate cu atenţie pielea capului, gâtul, precum şi zonele mai puţin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinală şi gleznele, iar hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Căpuşele, spre exemplu, nu transmit boala dacă nu s-au aflat pe piele timp de cel puţin 24 de ore, astfel încât găsirea şi eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecţiilor”, spune medicul.

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spălate şi ele bine cu apă şi săpun după încheierea plimbării, iar animalele de companie trebuie examinate şi ele cu atenţie.

Deşi produsele antiinsecte sunt sigure, este important ca folosirea lor să se facă cu atenţie şi numai de către adulţi. În niciun caz copiii nu trebuie să-şi aplice singuri soluţiile. Un adult îşi va aplica produsul pe mâini, după care va întinde produsul pe pielea copilului.

Produsele chimice sunt deosebit de eficiente în alungarea insectelor, însă utilizarea lor pe termen lung ar putea prezenta riscuri, astfel încât este necesară citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetă, în special atunci când produsul se utilizează la copii. Spre exemplu, nu este permisă folosirea de produse antiinsecte în cazul copiilor mai mici de 2 luni şi nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (N,N-dietil-meta-toluamide - un compus chimic folosit ca mijloc de protecţie împotriva insectelor) pe piele, deoarece acestea pot fi toxice nu doar pentru cei mici, ci şi pentru adulţi. De asemenea, nu este recomandată folosirea de creme de fotoprotecţie care să conţină şi DEET; produsul de fotoprotecţie trebuie aplicat la fiecare 2 ore, iar DEET la minim 4 ore”, atenţionează dr. Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie şi colaborator al clinicii Hebra Dermatologie.

Dispozitivele antiţânţari, cum ar fi produse de tip clip-on, braţari antiţânţari, dispozitive cu ultrasunete - sunt ineficiente sau chiar toxice, astfel încât utilizarea lor trebuie realizată cu maximă atenţie.

Sunt de evitat zonele cu stupi/cuiburi de viespi, precum şi mersul desculţi în iarbă.

Usturoiul, suplimentele de vitamina B1 nu funcţionează împotriva insectelor, iar hainele mulate nu protejează deoarece ţânţarii pot înţepa prin ele. La fel de puţin indicate sunt şi hainele închise la culoare sau în culori vii, înflorate şi parfumurile dulci şi puternice, care au un efect contrar şi atrag insectele.

Insectele iubesc băuturile dulci aproape la fel de mult ca şi noi, aşa că trebuie să fim în mod deosebit atenţi atunci când consumăm lichide dulci în aer liber, mai ales din doze de aluminiu. Neputând vedea conţinutul dozelor poate fi înghiţită accidental o albină sau viespe atrasă de lichidul dulce.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...