Video&Foto Maternitatea Polizu ar putea pierde acreditarea pentru funcționare. În 40 de ani, spitalul s-a degradat sub ochii a 30 de miniștri
Data actualizării: Data publicării:
Un spital de prestigiu din București s-a degradat sub ochii a peste 30 de miniștri. Vorbim despre Maternitatea Polizu, care nu a mai fost renovată de peste 40 de ani şi care riscă să nu mai obţină acreditarea pentru funcţionare. Faianța de pe pereți este din anii 1970, iar blocul operator seamănă cu un muzeu. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății, care nu a dorit să comenteze subiectul.
Oricine intră în Maternitatea Polizu rămâne șocat, având în vedere că suntem în anul 2022. Uși de lemn, vopsite de foarte multe ori și scorojite, pe pereți vedem faianță, ceea ce nu ar trebui să mai existe într-un spital. Aici suntem într-un bloc operator. Chiar în aceste condiții sunt tratate 5.000 de paciente și au loc 3.200 de intervenții chirurgicale pe an.
Pacientă: "Am constatat că nu sunt mari diferențe față de acum 10 ani când am fost eu, dar mai ales în situații de operații se adaugă stres, e deprimant, ar putea să arate altfel. Este incredibil."
Maternitatea Polizu este parte din Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Este centru universitar, are aparatura necesară, dar clădirea este atât de degradată încât pare abandonată.
Dr. Pechi Laurențiu, coordonator de bloc operator: "E șocant uneori și pentru colegii noștri care vin la cursuri de perfecționare. Vin colegi din străinătate care fac demonstrații și cărora li se pare că operează într-o piesă de muzeu, nu într-un spital."
Blocul operator și secția ATI sunt nerenovate de peste 40 de ani.
Reporter: E normal să fie această faianță?
Adriana Ciuvică, medic șef obstetrică-ginecologie: Nu e normal.
Reporter: De cât timp e așa?
Adriana Ciuvică: Eu sunt în acest spital de 25 de ani, așa am moștenit spitalul cu această faianță. Clădirea e din 1953. Această faianță de pe pereți e din anii 1970-1980. S-au mai făcut mici cosmetizări, dar realitatea e așa cum o vedeți.
În acest condiții, spitalul riscă să nu mai fie acreditat.
Conci Mihalea, medic primar, șef de secție ATI: "Din punctul meu de vedere nu suntem în condițiile optime pentru acreditare. Siguranța lor depinde de realizarea unor circuite, ceea ce noi ne propunem să obținem acum e să avem circuite, circuite electrice, care au fost suprasolicitate, cele de gaze, medicinal."
Dr. Pechi Laurențiu, coordonator de bloc operator: "Sunt foarte multe probleme. În primul rând de la structură, circuitele ar trebui să fie foarte bine definite, pereții ar trebui să aibă material special, pentru a nu se dezvolta microbi în rosturile care sunt în faianța veche."
Singura șansă pentru ca Maternitatea Polizu să fie renovată sunt donațiile și e nevoie de peste un milion de euro.
Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației Salvați Copiii: "E de neînțeles cum niște instituții de prestigiu, cu medici de calitate în coordonarea MS a rămas atât de subdezvoltat și oferă condiții dificile și periculoase câteodată pentru sănătatea mamei și copilului. Ne dorim să contribuim la renovarea secției de ATI, a blocului operator, cred că lucrurile pot fi îmbunătățite dacă toți vom lua atitudine și ne vom aduna împreună în jurul acestei instituții medicale de prestigiu din România."
Unele spitale din România se degradează pe zi ce trece, iar altele au fost închise deja din această cauză. De curând, Ministerul Sănătății soma conducerea Institutului de Urologie de la Cluj să mute clădirea spitalului în alt spațiu, pentru că acum funcționează într-un pod. O altă clădire de spital închisă din cauza infrastructurii este Zerlendi, parte din Institutul Marius Nasta.