Una dintre puţinele acţiuni concrete şi susţinute pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine are loc la Galaţi. Consiliul Judeţean a decis alocarea une sume de aproximativ 1,2 milioane de lei pentru achiziţionarea unor soluţii de dezinfecţie, astfel încât să se evite noi focare. Primarii din judeţ au făcut deja un recensământ al gospodăriilor în care se cresc porci şi îndeamnă oamenii la calm.
Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi: Am calculat pe fiecare localitate cantitatea de substanţă, s-a înmulţit cu preţul, s-a alocat suma pentru fiecare localitate. Fiecare primar face, ulterior, achiziţia cu aparatul de specialitate a dezinfectantului.
Deşi hotărârea pentru alocarea banilor abia a fost dată, primarii din judeţul Galaţi au început de zile bune recensământul animalelor din gospodării.
Marian Ghinea, primarul comunei Vânători, jud. Galaţi: Pe raza comunei Vânători avem undeva la 80 de gospodării cu porci, totalizând un număr de 250 de capete. Nu sunt probleme. Avem un avantaj pentru că suntem departe de lunca Brateşului, nu prea interacţionăm cu turme de mistreţi
Cu toate astea, oamenii aşteaptă să fie luate măsuri preventive, nu să le fie omorâte animalele.
Marinela Nagy are 60 de ani şi, deşi nu are decât un porc în gospodărie, spune că va lua toate măsurile pentru prevenirea bolii.
Marinela Nagy: Cu o soluţie că o să vină, o să urmeze, să avem în faţă la cocină, când mergem înainte, să punem pe o tablă ceva, pe o cârpă, un covoraş, îmbibat cu soluţia aceea şi poate o da Dumnezeu să nu fie, sperăm. Dar dacă e ceva, n-avem ce face.
Şi în localitatea Şendreni oamenii s-au resemnat şi spun că, dacă virusul va ajunge în gospodăriile lor, vor fi nevoiţi să cumpere carne din magazine.
Singurul focar de infecţie cu pesta porcină din judeţul Galaţi a fost confirmat în comuna Suceveni, localitate în care, zilele trecute, au fost sacrificaţi toţi porcii.