Preşedintele Klaus Iohannis îi avertizează pe români cu privire la riscurile care se expun atunci când fumează. Preşedintele a fost gazda unei dezbateri împotriva tutunului, prilej cu care a criticat din nou Guvernarea PSD, despre care a spus că a eşuat şi în domeniul sănătăţii. Klaus Iohannis, un fumător înrăit timp de 15 ani, a dezvăluit în prima sa carte că acum nu mai suportă nici măcar frumul de ţigară.
În autobiografia sa, Klaus Iohannis a dezvăluit că fuma şi câte două pachete de ţigări pe zi. Când a renunţat la tutun, le-a interzis şi colaboratorilor să mai fumeze în preajma sa. „Este o regulă nenegociabilă”, a scris preşedintele.
Klaus Iohannis, președintele României: Tot mai mulți români înțeleg de ce este absolut necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim permanent informați cu privire la efectele pe care obiceiurile nocive, cum e fumatul, le au asupra propriei sănătăți. Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. În pofida promisiunilor făcute de guvern, nu vedem campanii eficiente de informare. Nu vedem nici mult-promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar și, cel mai grav, nu vedem niciunde grijă pentru oameni.
Comisarul european pentru sănătate spune că ar trebui să fim atenţi la toate efectele pe care le are consumul de tutun, inclusiv asupra mediului. Poate dura între 18 luni şi 10 ani ca un chiştoc de ţigară să se descompună.
Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate: Tutunul e un criminal invizibil. Omoară, în UE, peste 1,5 milioane de oameni anual. Ştim acum că 70 la sută dintre fumători aveau sub 18 ani când au început să fumeze.
Stephen Marks, profesor universitar la Harvard: Industria tutunului este incompatibilă cu realizarea drepturilor omului.
Medicii avertizează că ţigările electronice, foarte populare acum, nu sunt o opţiune mai puţin dăunătoare.
Bogdan Miron, profesor de pneumologie la UMF Carol Davila: Sunt deja alarme date în legătură cu țigareta electronică în ceea ce prievste un efect nociv direct legat de sistemele de suspensie a nicotinei în aceste dispozitive.
Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar la bărbaţi si 79% la femei, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Iar conform Eurobarometrului din 2017, în România, 28 la sută dintre tinerii de peste 15 ani fumează.