Mary Coustas este o cunoscută actriţă şi scriitoare din Australia. De 3 ani trăieşte cea mai mare fericire. A reuşit să aibă o fetiţă, după 10 ani în care a făcut 23 de fertilizari in vitro, a pierdut o sarcină şi a născut un copil care nu a supravieţuit.
Mary Coustas, actriţă şi scriitoare: „Nici nu poţi să îţi imaginezi cât de greu a fost din toate punctele de vedere: psihologic, emoţional, financiar, fizic, dar nu cred că există un lucru mai de preţ pentru care să lupţi decât acela de a avea un copil sănătos şi o familie, aşa că merită preţul, oricare ar fi acesta.”
Mary a reuşit să obţină sarcina la o clinica din Grecia, ţara ei natală. Acum, dupa 3 ani, s-a întors pentru a sărbători ziua Fertilităţii împreună cu alte sute de cupluri care au reuşit să îşi împlinească visul de a deveni părinţi aici. Printre ei, şi români. Soţii Dovlete au venit în 2014 în Atena doi şi s-au întors acasă trei.
Ileana Dovlete, mamă: „Noi am considerat că suntem în concediu pentru cele 8-9 zile cât am stat aici şi am gândit pozitiv şi rezultatul a fost pe măsură.”
"Tatăl" a 40.000 de copii
Doctorul Pantos este considerat "tatăl" tuturor acestor copii. El este cel care a făcut procedurile de fertilizare in vitro.
Dr. Konstantinos Pantos, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Eu am 8 copii, dar am ajutat cupluri din Grecia şi din toată lumea să dea naştere la 40.000 de copii cu ajutorul procedurilor de fertilizare in vitro.”
Medicul are mai bine de 30 de ani de experienţă şi este cunoscut în toată lumea pentru cazurile complicate pe care le rezolvă.
Dr. Konstantinos Pantos, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Secretul fertilizarii in vitro este să încerci din nou şi în final să obţii o sarcină. Un alt secret este să nu faci acelaşi lucru de fiecare dată, să ai o abordare diferită a doua oară, să găseşti o soluţie personalizată la problema pe care o are cuplul. Asta ne aduce nouă rata mare de sarcini.”
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Important este să avem un diagnostic corect şi complet. Când avem un diagnostic corect şi complet 95% cazul e rezolvat, automat ai şi tratamentul.”
Stresul, duşmanul sarcinii
Numai că pentru a obţine o sarcină, mai contează ceva, spun medicii: psihicul partenerilor.
Dr. Konstantinos Pantos, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Noi încercăm să le insuflăm optimismul. Unii oameni vor să vadă partea plină a paharului, iar alţii pe cea goală. Noi îi învăţăm să o vadă pe cea plină, să fie optimişti, să creadă că totul va fi bine a doua zi, când vor face testul de sarcină.”
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Procentul de reuşită - bine, nu pot să îl demonstrez ştiinţific şi asta nu ne place nouă medicilor când nu avem o logică în spate să explicăm, dar s-a demonstrat că au mult mai bune rezultate faţă de cuplurile care sunt foarte, foarte stresate.”
Optimism la puterea a treia
Un exemplu de optimism sunt aceşti doi tineri. Costi şi Nicoleta au încercat mult timp să aibă copii şi nu au reuşit. Cu toate acestea, nu au disperat.
Nicoleta Mişa, mamă: „În momentul în care am rămas fără o trompă am zis practic posibilitatea de a aduce pe lume un copil se reduce la 50%, după care la fel te gândeşti că odată ce ai făcut o sarcină extrauterină iarăşi se adaugă 50% şanse să mai faci una şi tot aşa, dar încercam să nu mă las cuprinsă de toate gândurile astea negative pentru că dacă intri în jocul lor cred că atragi mai multă energie negativă şi rezultatele pozitive par să vină şi mai greu. Nu trebuie să priveşti totul aşa tragic.”
Într-un final, singura posibilitate prin care puteau avea copii era fertilizarea in vitro.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Ei nu erau nişte oameni foarte stresaţi, ţin minte şi acum! Bineînţeles, se vedea pe faţa lor că problema exista, dar la ei lucrurile au fost foarte clare: asta este de făcut, haideţi să facem, când urmăm, cât se poate de repede.”
Constantin: „Da, evident, întotdeauna iei în considerare şi eşecul, dar am văzut partea plină a paharului, ceea ce cu adevărat ne doream cu toţii şi am mers pe calea asta.”
Nicoleta: „În orice faci cred că sunt şanse 50-50 să fie bine sau să nu fie bine.”
Constantin: „Noi ne-am gândit că o să fie bine, trebuie să recunosc.”
Nicoleta: „Am încercat să fim cât mai pozitivi.”
Iar optimismul lor a fost răsplătit nu o dată, ci de trei ori, cu tripleţi.