India a confirmat primul său caz de infectare cu o tulpină mai letală a virusului care cauzează mpox

Data actualizării: Data publicării:
O asistentă stă în fața ușii unui salon izolator pentru bolnavii de mpox într-un spital din India
O asistentă stă în fața ușii unui salon izolator pentru bolnavii de mpox într-un spital din India Foto: Profimedia

India a confirmat primul său caz de infectare cu o tulpină mai letală de mpox, boală cunoscută și ca variola maimuței, care a stârnit îngrijorarea oficialilor din domeniul sănătății din întreaga lume cu privire la ritmul rapid al răspândirii sale, informează CNN.

Tulpina cladei Ib a virusului a fost confirmată de autoritățile sanitare din statul sudic Kerala după ce a fost detectată săptămâna trecută la un bărbat în vârstă de 38 de ani care călătorise recent în Dubai. Miercuri, ministrul sănătății din acest stat, Veena George, a salutat „sistemul robust de asistență medicală” din Kerala pentru detectarea cazului.

Epidemia cauzată de răspândirea acestei, care anterior fusese limitată la Republica Democrată Congo, a fost declarată o urgență de sănătate globală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) luna trecută, după ce s-a răspândit în patru țări africane neafectate anterior.

De atunci, tulpina a fost detectată în mai multe țări din afara Africii, inclusiv Suedia și Thailanda.

Ce este mpox sau variola maimuței

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau contactul sexual, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS.
Simptomele includ febră, erupții cutanate, leziuni, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Virusul este caracterizat de două clade genetice, I și II. O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor.

Clasa II a fost responsabilă de o epidemie globală pe care OMS a declarat-o, de asemenea, o urgență de sănătate globală din iulie 2022 până în mai 2023. Clasa Ib provoacă boli mai grave.

Care este starea pacientului indian

Potrivit Dr. Shubhin C, un oficial din domeniul sănătății din districtul Mallapuram din Kerala, pacientul infectat este testat la fiecare patru zile în timp ce se recuperează în izolare într-un spital local.

„Pacientul este mai bine. Leziunile au început să se vindece. Nu există leziuni noi. Nu are febră și nici alte simptome acum”, a declarat medicul pentru CNN, adăugând că va fi externat după ce două probe consecutive vor fi negative.

Autoritățile au identificat 29 de persoane care au intrat în contact cu pacientul, iar acestea se află acum în autocarantină, a mai spus el.

Aproximativ 37 de pasageri ai zborului din Dubai către Kerala și alte cinci persoane apropiate pacientului sunt monitorizate, a adăugat el.

Autoritățile sanitare din Kerala sunt bine antrenate în lupta cu bolile infecțioase.

„Supravegherea a fost consolidată, inclusiv în aeroporturi”, a declarat George, ministrul sănătății, adăugând că există cinci centre de testare pentru mpox și că vor fi înființate și altele, dacă va fi necesar. De asemenea, au fost stabilite facilități de izolare, a spus el.

Anul trecut, statul a ținut sub control un focar al virusului Nipah după ce două persoane au murit. Acesta a închis școlile și a testat sute de persoane pentru a preveni răspândirea bolii rare și adesea mortale.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri