70% dintre românii peste 60 de ani nu merg la oftalmolog o dată pe an, așa cum este recomandat, arată un studiu recent. Oamenii consideră că este normal ca vederea să scadă odată cu trecerea anilor, așa că ajung la medic abia când nu mai văd deloc. Nu este de mirare că principala cauză de orbire în lume este cataracta, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Victor Guramba este pilot de 41 de ani. Vederea rămâne esențială în meseria lui.
Victor Guramba, pilot: De multe ori în timp ce zburam nu vedeam toate obiectele, erau de exemplu sârme de tensiune pe care trebuia să le sar cu avionul. Eu fac zboruri la joasă înălțime, fiind pilot de aviație utilitară.
Când Victor a ajuns la oftalmolog, a primit diagnosticul "cataractă". Studiile arată că una din două persoane trecute de 60 de ani suferă de această boală.
Jumătate din persoanele peste 60 de ani suferă de cataractă
Conf. dr. Mircea Filip, medic oftalmolog: Constată că nu mai vede bine telefonul, nu mai vede bine sa conducă, parcă i s-a încețoșat vederea, parcă culorile nu mai sunt de aceeași intensitate sau aceeași culoare pe care au avut-o înainte. Unii spun: domne, sunt bătrân, așa e normal, nu mai văd bine, dar așa e la bătrânețe. Nu e așa!
Un alt simptom al bolii este, paradoxal, îmbunătățirea bruscă a vederii. Medicii o numesc "bucurie de scurtă durată", pentru că oamenii se bucură că au scăpat de ochelari. Puțini știu că este de fapt un semn pentru instalarea cataractei. Tratamentul, din păcate, este doar chirurgical.
Cataracta, operată modern cu ultrasunete
Prof. dr. Călin Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă: Ea se face la microscopul operator, se face modern cu ultrasunete, care sunt și acestea foarte moderne. Un chirurg antrenat face o operație corectă, normală, undeva între 10 și 12 minute. Dar cred că durata medie la care trebuie să ne gândim este 15 minute.
Nici de anestezie nu ar trebui să le mai fie teamă pacienților.
Prof. dr. Călin Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă: Există anestezii locale, care se fac strict subconjunctival în preajma locului în care operezi și există anestezia topică în care doar pui picături, pui 3 picături într-un sfert de oră și pacientul nu simte nimic, este o anestezie extrem de modernă, extrem de confortabilă pentru pacient, extrem de lipsită de riscuri.
Boala care duce la pierderea vederii
În plus, pacientul nu stă internat deloc. Pleacă acasă în aceeași zi. Un alt avantaj al operației este că veți scăpa cu totul de ochelari.
Victor Guramba, pilot: E foarte mare diferența! Acum mă simt foarte bine, sunt fericit că nu mai port ochelari, că nu îi mai caut dimineața. Văd toate obiectele foarte bine, atât la distanță, cât și aproape.
Conf. dr. Mircea Filip, medic oftalmolog: O operație dacă se face la timp are mari șanse să fie totul în regulă. Cu cât boala e mai avansată, cu atât operația e mai dificilă, cu vindecare mai dificilă, cu o agresare mai mare a ochiului, care duce la vindecare mai lentă.
Jumătate din persoanele peste 60 de ani suferă de cataractă
70% dintre românii peste 60 de ani nu merg la control oftalmologic o dată pe an și consideră că este normal să nu mai vadă bine. Medicii avertizează însă că nu doar ochii vor fi afectați, ci întreaga viață. Studiile arată că riscul de fractură de șold crește cu 24% la pacienții care suferă de cataractă, jumătate dintre ei renunță la condus și mulți ajung depresivi pentru că nu se mai pot descurca singuri.