Exclusiv Imagini cutremurătoare din secția ATI. Medic: Nu știu cât mai rezistăm. Volumul de muncă și suferința pacientului ne vor îngenunchea

Data actualizării: Data publicării:
medici pat de spital
FOTO Getty Images

Lupta pentru fiecare viață este cruntă într-o secție de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 în stare critică. Fiecare respirație este o victorie, atât pentru ei, cât și pentru medicii care încearcă să îi salveze. O fac în cele mai dure condiții de care au avut parte, unii după ani mulți petrecuți printre oamenii grav loviți de boală. În costume etanșe, cu multe rânduri de măști și mănuși, care nu permit virusului să treacă. Dar nici corpului să respire, deși e vară, iar aer condiționat în saloane nu este, tocmai pentru ca virusul să nu se poată răspândi. Jurnaliștii Digi24, Bogdan Ocnaru, Florin Dizanov și Marian Tănase, au filmat în Secția de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 din Târgoviște. Vorbim de județul cu o creștere galopantă a numărului de cazuri noi. Și veți vedea, aproape toate paturile din spital sunt ocupate. Vă atragem atenția: urmează imagini cu un puternic impact emoțional.

Liniștea de la Terapia Intensivă e spartă doar de sunetul aparatelor. De cele mai multe ori, e vorba de același ritm. Asta e bine, înseamnă că pacienții sunt stabili, iar funcțiile vitale sunt apropiate de valorile normale. Secția ATI de la Târgoviște aproape că a atins capacitatea maximă. Cinci oameni sunt intubați și ventilați mecanic, au nevoie de ajutor ca să respire, iar al șaselea, o femeie, are doar suport de oxigen. În privința sa, previziunile sunt optimiste.

Sorin Aldea, medic primar ATI: Cum suntem astăzi, doamnă? Suntem puțin mai bine?
Pacientă: Mai bine! Mai bine!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Ne oxigenăm dimineață, spuneați că e un pic de lipsă de aer. Dar acum e mai bine!
Pacientă: Da! Da!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Am crescut fluxul, am luat analiza, care-mi arată că e mult mai bine. Beți ceva? Mâncați ceva de dimineață?
Pacientă: Mai târziu.
Sorin Aldea, medic primar ATI: O să vină fetele să...
Pacientă: Mulțumesc foarte mult! Sunteți niște băieți minunați!
Sorin Aldea, medic primar ATI: Să fiți sănătoasă!

Acesta este unul din cazurile mai puțin grave. În privința celorlalți bolnavi, medicii ridică din umeri. Acum, depinde doar de organismul lor să răzbească în lupta cu boala.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: Aici e doar o parte din medicamente, instrumentar medical, perfuzii pe care le folosesc medicii și asistenții care se află la ATI. O secție aproape plină. Și dacă și-ar mai dori medicii să-i aducă și pe alții, care pleacă spre alte spitale, fizic nu mai sunt medici care sa îi îngrijească. Aici e încarcătura emoțională puternică. Sunt oameni care luptă și ar putea să piardă. Îi vezi acum, dar mâine, peste câteva zile, ai putea să nu-i mai vezi, pentru că ei pot să piardă lupta. E o sărbătoare atunci cand cineva pleacă de aici și merge în salon, înseamnă că medicamentele și îngrijirea medicilor au avut efect. Proporția nu este însă așa cum doctorii și-ar dori-o.

Sorin Aldea, medic primar ATI: Un prim caz, un pacient intubat, ventilat mecanic, a venit cu o situație foarte proastă, o afectare severă, a fost nevoie de protezare ventilatorie de urgență, este monitorizat în permamență, monitorizează toate funcțiile vitale, să intervenim în timp real la pacient. Pe lângă tratamentul adecvat, așteptăm o evoluție bună, din nefericire este o boală foarte păcătoasă, cu variații rapide a stării de sănătate.

Linia dintre bolnavii de la Terapie Intensivă și cei internați în saloane este foarte subțire

Ghid printre paturile celor în stare foarte gravă ne-a fost doctorul Sorin Aldea. E medic la Terapie Intensivă de mulți ani, dar ceea ce a trăit în ultimele luni i-a schimbat viața cu totul. L-am filmat timp de două zile și programul său are o rutină aproape robotică. Și apăsătoare. Ajunge la spital înainte de ora 7 dimineața, se îmbracă în combinezonul din cauciuc, își pune ochelarii de protecție peste cei de vedere, apoi viziera și intră în Zona Roșie. Timp de câteva ore, alături de asistenți, verifică fiecare pacient. De toți s-a atașat, pentru că și pacienții, și doctorii, au același inamic - o boală pe care trebuie să o învingă. „Suntem oameni și îngrijim alți oameni, nu se poate altfel”, spune doctorul Aldea.

Sorin Aldea, medic primar ATI: Bună dimineața! Mai binișor? Putem respira? V-am lăsat într-un mod în care putem respira singuri, da? Încercăm mai încolo să scoatem țeava, da? Aveți aer suficient? Foarte bine. Bravo! Excelent! Excelent e! Încet! Respirăm normal. Aparatul ne ajută!

Linia dintre bolnavii de la Terapie Intensivă și cei internați în saloane este foarte subțire. Virusul este imprevizibil și, în ciuda tratamentului, poate afecta și cei mai sănătoși plămâni. Doctorul Aldea spune că au fost zile în care unii pacienți păreau bine, dar după câteva ore starea li s-a schimbat atât de mult, încât au fost transferați la ATI și intubați. Am fost și noi martorii unei situații aproape similare. Un pacient a cărui stare de sănătate se deteriorează continuu.

Sorin Aldea, medic primar ATI: Am venit să vă iau o analiză, să vedem exact cum stăm cu oxigenarea... să vedem dacă e nevoie să ajungem în terapie. Analizele nu sunt bune, pacientul era conștient, dar oxigerarea este destul de proastă. Aici un alt pacient intubat. Am urcat, pentru că sunt doi care s ar putea sa fie intubate, ventilate.

Medic primar ATI: Boala e reală, e periculoasă, păcătoasă și înșelătoare. Nu ocolește pe nimeni, indiferent de rang, poziție sau statut social

Și acest pacient, și ceilalți din salonul său, alături de cei de la ATI sunt supravegheați 24 de ore de o mână de oameni. Câteva infirmiere, asistenți și medici, câte unul pe fiecare tură. Într-o altă aripă a clădirii, denumită Zona Verde, a fost amenajat un fel de centru de comandă. Pe un monitor sunt afișate funcțiile vitale ale celor intubați, iar pe altul sunt imagini în direct din ATI-ul Zonei Roșii. În același spațiu, personalul medical are o cameră de odihnă, în care intră foarte rar, o încăpere în care cineva le spală, usucă și calcă hainele care pot fi infectate și un vestiar. Pentru toți, spitalul nu e a doua casă, ci prima, acolo își petrec cel mai mult timp. Până acum, 15 oameni au murit la spitalul din rgoviște. Câteva sute s-au vindecat și sunt acasă.

Am stat de vorbă cu medicul Sorin Aldea și în afara zonei unde e obligat să poarte combinezonul special. Ne spune că e epuizat, la căpătul puterilor. Muncește fără întrerupere și nu mai are decât doi colegi anesteziști. Atunci când sunt la serviciu, cu toții aleargă, la propriu, între clădirea spitalului de urgență, unde se află o secție de terapie intensivă pentru bolnavii cu alte patologii, cele 5 săli de operație, și clădirea care găzduiește secția COVID. Medicul Aldea să gândește să renunțe. Nu știe cât va mai putea munci în ritmul acesta fără ajutoare.

Sorin Aldea, medic primar ATI: Încercăm să rezistăm, nu știu cât vom mai putea rezista. Volumul de muncă și suferința pacientului ne vor îngenunchea. Am solicitat și către societatea ATI sprijin. Am promisiuni, poate gasim medici voluntari sau rezidenți care să ajute cu gărzi la secția de bază sau COVID. 
Bogdan Ocnaru: Vreau să vă uitați spre cameră și să le transmiteți ceva celor sceptici.
Sorin Aldea, medic primar ATI: Boala e reală, e periculoasă, păcătoasă și înșelătoare. Nu ocolește pe nimeni, indiferent de rang, poziție sau statut social. Să ne protejăm și să ne ferim prin măsurile de bun simț. Nu le doresc să vină să vadă, e groaznic. Fiecare dintre noi putem să evităm dezastrul.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...