Grevă generală în spitale. Nu şi în Timiş, unde medicii ignoră apelul Sanitas
În spitalele din România este luni grevă generală. Vor fi asigurate doar urgențele și doar o treime din personal va fi la serviciu. Aproape 75.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor participa la protest.
ACTUALIZARE 11.45: Discuțiile cu Ministrul Sănătății deocamdată nu au dus la o soluționare a revendicărilor sindicaliștilor. Aceștia au precizat că se vor adresa Parlamentului după ora 16.00 și au atras atenția că greva continuă.
„Am purtat discuții cu domnul ministru pe probleme delicate din sistem, am putea ca în următoarea perioadă să ne întâlnim, poate chiar azi, contractul colectiv de muncă, sporurile, acea ordonanță 43 care credeam că ar fi rezolvată și ordonanța 20. Greva continuă, colegii trebuie să știe, nu avem nimic cert, în Parlament după ora 16.00 vă vom oferi alte date. Sunt prob din sistem care țin de minister, problema sporurilor, condiții în spitale. Colegii rămân în grevă, după 16.00 să sperăm că avem variante mai bune”, a spus Leonard Bărăscu, liderul Sanitas.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 11.00: Sindicaliștii au început discuțiile cu Ministerul Sănătății.
La Constanţa, printre cei aproape 3.000 de medici şi asistenţi care sunt în grevă este şi o asistentă care lucrează de 38 de ani în spitale. Dezamăgită, crede că experienţa ei nu este răsplătită de stat. Nici când vine vorba despre salariu, nici la condiţii de lucru,
„Noi venim în contact cu oamenii care au probleme de sănătate. Vorbim de bolile acestea care se transmit: hepatită, SIDA”, a spus asistenta.
Asistentele medicale se plâng de probleme mari. Salariul nu le ajunge de la o lună la alta, iar munca le epuizează.
„Suntem foarte puține la câți bolnavi sunt”, spun asistentele.
Autorităţile încă nu au un răspuns pentru cererile medicilor şi asistenţilor. Greviştii le fac însă o propunere.
„Salariile noastre la tot spitalul noi îl cedăm la guvernanți. Și ei ni-l dau pe al lor la toți. Să vedem”, a spus un sindicalist.
ACTUALIZARE 10.55: Cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău s-au aflat luni dimineaţă în grevă, timp de o oră, reluând lucrul în urma discuţiilor cu managerul unităţii, dar cu banderole albe pe braţ în semn de protest, potrivit News.ro.
ACTUALIZARE 10.30: Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, a declarat luni dimineaţă, pentru News.ro, că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă.
„Ca să produci o grevă generală, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50 la sută plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea.
Sindicatul Sanitas Timiş nu a adunat numărul de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale.
ACTUALIZARE 08.15: La Spitalul Floreasca nu se fac intervenții chirugicale și nu se eliberează bilete de trimitere. Sindicaliștii spun că greva este pe termen nelimitat.
„Plenul ar trebui să rezolve toate problemele pe care noi le-am ridicat, amendamentele depuse de Federația Sanitas. În cazul în care vom avea satisfacție vom închide această formă de protest, dacă nu, colegii s-au mobilizat, acum primim semnale din toată țara. Vom continua greva pentru că așa nu se mai poate.
În continuare sunt zeci de mii de persoane din sistemul de sănătate care nu sunt în acele două ordonanțe, în continuare cei din asistența socială sunt cei mai prost plătiți bugetari și nu au primit nimic, în continuare sunt acele diferențe enorme între aceleași categorii profesionale. Aceste două ordonanțate pe care le-a produs actualul Guvern, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult.
Urgențele vor fi asigurate, asigurăm acea treime, s-a facut apel către asociațiile de pacienți care au transmis în teritoriu ca azi afecțiunile care nu sunt de urgență, pacienții să rămână acasă.
Eu fac un apel la premier să înțeleagă că lupta noastră este de a aduce dreptate și demnitate în Sănătate, iar parlamentarii să se mobilizeze în așa fel încât să voteze mâine amendamentele Federației Sanitas”, a spus vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sapi.
Membrii Sanitas sunt nemulţumiţi de salariile şi sporurile pe care le primesc. Ei cer, mai exact, aplicarea sporurilor la salariul actual şi nu la cel din 2009 dar şi includerea personalului tehnico-administrativ şi cel din DSP-uri în ordonanţa 20/2016, privind salarizarea bugetarilor.
Alte revendicări sunt legate de reducerea diferenţelor salariale între asistenţii medicali cu studii post-liceale şi cei cu studii superioare, care acum sunt şi de 800 de lei, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale între spitalele clinice si cele neclinice. Aici există diferenţe de până la 1200 de lei.
Protestele Federaţiei Sanitas au început la finalul lunii septembrie, când sindicaliştii au pichetat Ministerele Muncii, Finanţelor şi Sănătăţii. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză, iar în 19 octombrie, în grevă de avertisment.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News