La 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, multe dintre spitalele Bucureştiului sunt șubrede și ar putea să cadă dacă tragedia se repetă. Printre ele, cele două institute de la Fundeni. S-au investit zeci de milioane de euro pentru renovări şi niciun ban pentru consolidarea clădirii.
Cele două institute de la Fundeni sunt unele dintre cele mai scumpe și greu de înlocuit structuri medicale de stat din România. În orice moment al zilei, în clădirea în care se află sunt peste 1.000 de pacienți, alți 2.000 de medici, asistenți medicali și studenți, dar și aparatura de înaltă performanță.
Între aceşti pereţi scorojiţi, cu structura afectată, funcţionează două dintre cele mai importante spitale ale României: Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Național de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”. Zilnic sunt salvate zeci de vieţi în această clădire.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: O clădire care stă să cadă, în care s-au investit zeci de milioane de euro și în care avem o echipă pe care, dacă vreodată o s-o pierdem nu poate fi înlocuită decât în zeci de ani.
Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare este singurul centru de profil din sudul României, așa că preia cazuri serioase din toată tara. La Institutul Clinic Fundeni funcţionează patru centre de excelenţă în gastroenterologie, mai multe secţii de hematologie şi de oncopediatrie. Tot aici se realizează aproape toate tipurile de transplant: de rinichi, ficat, pancreas și măduvă.
În concluziile expertizei din 2017 scrie negru pe alb că institutul este în clasa doi de risc seismic. Au apărut fisuri la mai multe grinzi, cade tencuiala de la nivelurile superioare, iar degradarea instalaţiilor de apă a dus la infiltraţii şi degradări ale finisajelor. Structurile de rezistenţă sunt serios afectate.
Matei Sumbasacu, specialist în reducerea riscului seismic: Dacă ar fi să învățăm ceva, deși uitându-ne în jur, nu prea învățăm nimic din experiența din 77, acest lucru ar fi că trebuie să fii cât mai pregătit pentru seism. Iar spitalele fac parte din infrastructura critică pentru efortul de intervenție post-seism.
Abia după incendiul de la clubul Colectiv, autorităţile au obligat fiecare spital să implementeze câte un plan alb de intervenţie. Adică, în cazul unui accident colectiv, fiecare medic şi angajat al spitalului să ştie ce are de făcut.
Izabela Pănescu: Toate spitalele de urgenţă din ţară au un plan alb. Cel puțin pe hârtie. Care este situația în realitate vă spunem la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”. Vom vorbi și despre bolile cardiovasculare. Mai exact, vă dezvăluim secretele pentru o inimă sănătoasă. Ne revedem duminică, de la ora 10.30.