12 elevi dintr-o şcoală din Roşiorii de Vede au fost diagnosticaţi cu TBC. La câţiva copii, boala a fost descoperită pe timpul vacanţei, însă, abia acum au fost testaţi toţi copiii şi angajaţii şcolii, pentru că medicii nu au avut testul care depistează rapid boala.
De o săptămână, familia Musi nu mai are linişte. Oamenii au aflat că fetiţa lor, elevă în clasa a şaptea la Şcoala gimnazială Mihai Eminescu din Roşiori, ar fi putut lua TBC de la un coleg de clasă.
La fel de îngrijorate au fost însă şi alte 700 de familii din Roşiori după ce au aflat că 12 elevi de la şcoala unde învaţă copiii lor au fost diagnosticaţi cu TBC.
Trei dintre copiii diagnosticaţi cu TBC sunt în spital. Ceilalţi nouă s-au întoars deja la şcoală şi primesc tratament acasă. Între timp, aproape o mie de elevi, cadre didactice, angajaţi ai şcolii şi rude ale copiilor bolnavi, au făcut testele pentru depistarea tuberculozei.
Elvira Unteşu, director Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”: Pe timpul verii s-au făcut trei dezinfecţii şi urmează să se mai efectueze încă o deinfecţie.
Primii copii au fost diagnosticaţi în luna iulie. Însă abia la începutul lunii septembrie au fost testaţi toţi elevii şcolii, cadrele didactice şi rudele copiilor. Şi asta pentru că, spun medicii, n-au avut cu ce.
Adelina Nedelea, coordonator Program de Control TBC: Până la finalul lunii august, în România şi în Teleorman nu a existat tuberculină. Abia de la începutul lunii septembrie am putut să facem testările cu tuberculină. S-au făcut testări la clasele unde au fost copiii diagnosticaţi. De aici s-au extins şi s-au mai găsit cazuri.
Medicii spun că toţi copiii diagnosticaţi cu TBC au fost vaccinaţi la naştere împotriva acestei boli. Doar în patru cazuri doctorii au aflat cum s-au îmbolnăvit copiii.