Fetița de 5 ani diagnosticată în România cu forma de hepatită „misterioasă” nu răspunde la tratament. Ea va fi transferată la Fundeni

Data publicării:
manuta unui copil bolnav cu perfuzie este tinuta in palme de un adult
Foto: Guliver/GettyImages

Fetița de 5 ani, diagnosticată cu acea formă „misterioasă” de hepatită, nu răspunde la tratament și, potrivit unor surse Digi24, ar urma să fie transferată la Institutul Clinic Fundeni. În prezent, ea este internată în București, la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”. Medicii vor decide, vineri, în urma unui set de analize, dacă are nevoie de un transplant hepatic. 

Fetița de 5 ani a fost primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Ea este în spital încă de la începutul acestei luni. Starea ei este stabilă, dar nu se îmbunătățește. Medicii au încearcat noi tratamente, dar nu par să dea rezultate și din acest motiv este luat în calcul inclusiv un transplant hepatic. Joi, mama ei a fost la Institutul Fundeni și a făcut analize, pentru a vedea dacă este compatibilă și dacă ar putea să-i doneze fetiței o bucată din ficat. Fetiței i-au fost făcute analize suplimentare, pentru a vedea dacă nu are vreo boală autoimună și se așteaptă rezultatele.

„Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat pentru Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Specialiștii cercetează dacă ar putea fi o legătură între hepatita misterioasă și Covid-19

Specialiștii spun că sunt luate în calcul mai multe cauze.

Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri și a apărut suspiciunea că la mijloc ar putea fi un adenovirus. 

„E posibil ca acești copii - copiii, în general - să nu fi fost expuși de la început la adenovirusuri, cum suntem în mod normal, din cauza pandemiei. În general, adenovirusurile le luăm din primele luni de viață și e posibil ca această lipsă de expunere să declanșeze la unii, atunci când sunt expuși, o reacție imunitară mai puternică. O altă variantă ar fi - și se studiază, dar nu este nicio dovadă - că dacă acești copii au avut înainte coronavirus, e posibil să fi afectat, să fi lăsat niște urme în ficat sau să-l fi făcut mai susceptibil la aceste adenovirusuri. Nu e clar. Se cercetează. Sunt cazuri foarte, foarte puține și trebuie să spunem că nu au nicio legătură cu vaccinurile”, a explicat la Digi24 Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge.

Fetița de 5 ani confirmată în România cu hepatita cu cauze necunoscute are anticorpi de Covid-19, ceea ce indică, într-adevăr, că la un moment dat a fost infectată cu noul coronavirus. 

„Sunt sute de tipuri de adenovirusuri care circulă. Dau, în general, infecții respiratorii, probabilitatea de a lua la întâmplare o persoană și de a o testa pentru adenovirus ne poate duce în situația ca acea persoană să fie pozitivă, deci simpla prezență a adenovirusului la acești copii nu e neapărat un indicator că aceasta ar fi cauza”, spune medicul Marius Geantă.

Hepatita din cauze necunoscute nu este o boală nouă, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol. De această dată există însă îngrijorare pentru că sunt multe cazuri (circa 200 la nivel mondial) într- un timp scurt și nu se știe motivul. În România au fost raportate, în urmă cu 2 ani, patru astfel de cazuri.

Citiți și: Cazurile misterioase de hepatită la copii se răspândesc și ajung în Asia și Canada. Ipoteza privind posibila cauză a bolii

Sunt câteva măsuri care previn această boală, spun specialiștii din Ministerul Sănătății. „Mască în aglomerație, spălatul pe mânuțe, sticlă proprie la școală din care să bea apă, sandviciul propriu din care să mănânce - adică nu bem, nu mâncăm unii după ceilalți”, reamintește secretarul de stat Adriana Pistol.

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...