O femeie în vârstă de 65 de ani a fost adusă în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, după ce medicii din Botoşani au suspectat că aceasta are o infecţie fungică rară.
Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pe 27 august, după ce a fost adusă prin transfer de la o altă unitate medicală din judeţul Botoşani, unde a fost internată din data de 22 august, când s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, sensibilitate cutanată scăzută la nivelul părţii stângi a feţei şi diagnostic de meningită.
„Meningita a fost confirmată şi prin rezultatele analizelor efectuate în laboratorul de analize medicale al Spitalului de Boli Infecţioase. S-a solicitat examen imagistic prin computer tomograf pentru a exclude orice alte patologii, însă rezultatul nu a fost concludent iar starea pacientei se degrada în continuu. Femeia are un istoric medical complex care arată că şi-a neglijat total sănătatea: diabet dezechilibrat, ciroză hepatică decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienţilor imunodepresivi”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Conform sursei citate, în primele zile de spitalizare femeia a fost conştientă şi cooperantă.
„Ca simptomatologie, nu reuşea să articuleze cuvinte şi nu putea deschide ochii. De asemenea prezenta o echimoză fronto-parietală stângă peri-orbital superior, intern ochi stâng şi peri-auricular stâng. Pe data de 30 august starea pacientei s-a degradat şi mai mult: nu mai putea articula cuvinte, aceasta exprimându-se prin sunete. Pentru că echimoza s-a extins foarte mult în scurt timp, rezultatul neconcludent al CT -urilor repetate, tabloul clinic a determinat medicii să solicite RMN şi consult neurologic. Totodată s-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca şi consecinţe ale acestei infecţii”, a declarat dr. Florin Roşu.
Medicul spune că deşi pacienta a primit tratament care se recomandă şi în ghidurile internaţionale, prognosticul este extrem de rezervat.
Potrivit sursei citate, în ultimul deceniu s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu mucormicoză, o infecţie fungică rară.
„Această ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecţii grave în rândul celor imunodepresivi. Se regăseşte în sol, în plante, în gunoi de grajd, dar şi în fructele şi legumele în stare de descompunere”, a precizat dr. Florin Roşu.
Editor : Liviu Cojan