Femeia care i-a donat un rinichi soțului, chiar de ziua copilului lor

Data publicării:
chirurgi sala de operatie - GettyImages - 10 iulie 2015
FOTO: Guliver/ Getty Images

Viaţa unui bărbat a fost salvată de soţia lui, care i-a donat un rinichi. Intervenţia chirurgicală a avut loc la o clinică din Braşov, cu un robot chirurgical ultraperformant.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Bărbatul de pe masa de operaţii are 55 de ani şI este din Izvorul Crişului, judeţul Cluj. Din ianuarie, nu mai poate trăi fără dializă. A fost salvat de soţie, care i-a donat un rinichi.

În această zi de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani doamna din Cluj năştea un copil, astăzi dă viaţă din nou soţului ei, donând un rinichi”, spune dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului Transplant Renal.

Pentru prelevarea rinichiului, medicii au folosit o tehnologie de ultimă generaţie.

Robotul Da Vinci ajută ca operaţia să se realizeze mai repede, iar recuperarea celui care donează este mult mai bună, în comparaţie cu alte operaţii laparoscopice”, spune Christope Iselin, șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva.

Operaţia a decurs fără complicaţii, sub atenta supraveghere a unor medici elveţieni.

Au urmat protocoalele pe care le avem şi la Geneva. Au făcut operaţia exact la fel”, spune prof. dr. Eduardo Schiffer, medic ATI, preşedintele Societății Europene de Transplant.

„Rinichiul a funcţionat imediat. A urinat în mai puţin de 10 minute”, spune prof. dr. Thierry Berney, Șeful Serviciului de Transplant Geneva.

În total, intervenţia chirurgicală a durat peste șapte ore, iar cei doi pacienţi şi-au revenit deja. Clinica din Braşov unde a avut loc transplantul este singura instituţie privată, la nivel naţional, unde pot avea loc astfel de intervenţii. O astfel de intervenţie chirurgicală costă Între 20 şi 30 de mii de euro, iar spitalul a suportat aproape jumătate din sumă. Medicii elveţieni au făcut operaţia voluntar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri