Situaţie alarmantă în Constanţa. Deşi au fost confirmate trei cazuri de West Nile, donatorii sunt sfătuiţi să anunţe centrul de transfuzii dacă au simptome de răceală. Este practic singura măsură de prevenţie pentru ca sângele infestat să nu ajungă la pacienţi.
Bolnavii din Constanţa sunt în pericol să primească sânge infectat cu West Nile. Şi asta pentru că, spun reprezentanţii centrului de trasfuzii din Constanţa, acolo nu se fac teste pentru periculosul virus, iar solicitările trimise la Bucureşti ar fi rămas fără răspuns. Aşa că pungile de sânge sunt ţinute în carantină 15 zile, timp în care medicii aşteaptă ca donatorii să anunţe dacă au simptome specifice West Nile.
Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa: „Este o metodă aproximativ empirică şi uşor nesigură, având în vedere că există posibilitatea ca pacientul să nu anunţe, cel care face donarea, să nu anunţe dacă are sau nu simptomele acelea de răceală sau să ştiţi că aproximativ 80% din populaţie nu are simptome”.
Mirela Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Constanţa: „Institutul Naţional de Hematologie nu a implementat măsura dispusă de Ministerul Sănătăţii, respectiv aceea de a asigura testarea în laboratorul propriu pentru toate donările efectuate la nivelul instituţiei noastre”.
Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie spun însă că nu au primit nicio solicitare de la centrul din Constanţa.
Un singur lucru e cert însă, 10.000 oameni nu au voie să doneze după ce au fost depistate trei cazuri de West Nile în zonă.
Numărul donatorilor de sânge a scăzut în ultima lună. Dacă până în august veneau în medie 50 de donatori pe zi, acum doar 25 de persoane mai trec pragul Centrului de Transfuzii Sanguine din Constanţa. Măsura suspendării donării va rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii octombrie.