Procedura pentru eliberarea concediului medical pentru salariaţii obligaţi să stea în carantină sau în izolare la domiciliu este simplă şi nu presupune acte birocratice, a explicat la Digi24 Sanda Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.
Potrivit acesteia, procedura pentru concediul medical în astfel de cazuri este pevăzută în legislaţie, aşadar nu este o noutate, doar că nu a fost folosită până acum.
„Pacientul care vine în România pe cale terestră sau cu avionul, în momentul în care intră în ţară e consultat de un medic desemnat de la DSP şi completează un formular, spune de unde vine şi este atenţionat că dacă nu respectă reguilile va fi amendat penal.
De la acest control de la DSP se eliberează o adeverinţă în care se menţionează dacă e nevoie de carantină sau izolare, se precizează numărul de zile, iar după ce se încheie carantina sau izolarea şi pacientul poate ieşi, vine la medicul de familie şi îşi ia concediul, care se eliberează retroactiv.
Aceste concediu nu are aceeaşi limită de 10 zile ca la celelalte concedii, astfel că în acest caz se aplică excepţiile conform legii.
Pe baza adeverinţei de la DSP pe care ori o primeşte pacientul la intrarea în ţară sau pe care o primim noi pe mail de la DSP, se va elibera concediul după ce se termină perioada de carantină.
Nu trebuie să vină nimeni pentru pacient, nu trebuie să se chinuie să trimită cardul, nu trebuie să ne împiedicăm de birocraţie.
Se vor elibera atâtea zile de concediu câte sunt precizate pe adeverinţă.
Cel mai probabil vorbim de 14 zile de concediu, dar nu e limitat.
Dacă perioada legală depăşeşte 90 de zile nu e nevoie de comisie de expertiză pentru asta. Procedura e cât se poate de simplă”, a explicat Sanda Alexiu.
CNAS a transmis, joi, o serie de clarificări cu privire la acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină, între acestea numărându-se faptul că durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale pentru alte afecțiuni.
Redactare G.M.