Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, a explicat la Digi24 de ce apar atât de frecvent tulpini noi ale virusului SARS-CoV-2, ceea induce perspectiva de a ne confrunta cu valuri succesive ale pandemiei, iar la un moment dat să apară o variantă rezistentă la actualele vaccinuri.
„Trebuie să reținem că este un virus cu conținut ARN, iar acest tip de virus are o predispoziție de a genera mutații mult mai mult decât celelalte. Prin natura lor și prin imperfecțiunea lor, de la ciclu la ciclu, generează mutații. Nu toate aceste mutații sunt și semnificative din punct de vedere clinic, dar la un moment dat, se selectează o tulpină care dă niște diferențe, cum este și această tulpină Delta”, a spus Simin Aysel Florescu.
După Delta și valul 4, o s-o ținem tot așa, valul 5, valul 6? a fost întrebată dr. Simin Aysel Florescu. „Asta deja intră la categoria prorociri. Nu știu să vă spun. Tot ce putem să facem este să încercăm să n-ajungem la multiple valuri și știm calea prin care putem să evităm sau putem să scădem foarte mult riscul de a ajunge acolo, la 7.000 de valuri succesive: vaccinându-ne”, a punctat medicul.
Întrebată dacă este posibil ca la un moment dat să apară o variantă de coronavirus rezistentă la vaccin, managerul de la „Victor Babeș” nu a exclus posibilitatea, dar a subliniat că actualele vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager pot fi modificate foarte repede.
„Asta este o ipoteză deocamdată. Și dacă ne uităm la tipurile noi de vaccin, cele bazate pe ARN mesager, vedem că aceste tipuri de vaccin sunt cele care pot fi imediat ajustate, în așa fel încât să preîntâmpinăm aceste catastrofe. Este doar o ipoteză teoretică. Deocamdată, nimic din ce se întâmplă nu sugerează așa ceva”, a spus Simin Aysel Florescu.
Editor : Luana Pavaluca