Acarienii sunt niște microorganisme care nu se pot vedea cu ochiul liber, dar care pot da bătăi de cap persoanelor cu alergii. Şi asta pentru că sunt peste tot în casele noastre: în bucătărie, în sufragerie și în dormitor. Cum ne putem proteja, ne spune medicul alergolog Claudia Nechifor.
„Dacă e să facem o muncă de detectiv în propria casă căutând alergenii, munca noastră este foarte uşoară! Trăim în pat cu inamicul. Cele mai mari colectoare de praf sunt saltelele, pernele. În 10 ani de zile, de exemplu, o saltea îşi dublează greutatea prin acumulare de acarieni, sunt acei acarieni din praf, nişte păianjeni microscopici care trăiesc în praful din casă. Ei se hrănesc cu scuamele, cu celulele moarte şi descuamate de pe pielea noastră şi a altor animale”, a spus medicul alergolog Claudia Nechifor.
Un alt alergen care se află în multe case este mucegaiul. Acesta se dezvoltă din cauza umezelii.
„De asemenea granulele de polen care intră în casă odată ce deschidem larg ferestrele, venim noi de afară, purtăm granule de polen pe haine, pe păr. Cam tot ce considerăm alergeni de aer există şi în casele noastre”, a explicat medicul Claudia Nechifor.
O soluţie ar fi să aerisiţi cât mai des. De asemenea, este important să daţi zilnic cu aspiratorul prin casă, de preferat cu un aparat cu filtru special.
„Acarienii sunt distruşi doar prin fierbere şi îngheţ. Cei care sunt alergici la praf le recomandăm să aibă cât mai puţine obiecte colectoare de praf, deci atenţie la copii! Jucăriile de pluş. Dormitorul lor este plin de jucării de pluş. Colectează acarieni. Pot fi spălate, dar și fierte sau ţinute în congelator câteva ore. Evident că nu putem face cu toate jucăriile”, a explicat medicul.
Iar dacă aveţi câini sau pisici care trăiesc în casă, trebuie să ştiţi că reacţia neplăcută de mâncărime a pielii şi strănutul nu apar din cauza părului animalului.
„Alergenul se află în saliva pisicii. ea este un animal foarte curat şi tot timpul îşi spală blăniţa, iar atunci această proteină care se găseşte în saliva ei îmbracă firul de păr, deci firul de păr este un vechicul, de obicei alergenii sunt în secreţiile, excreţiile animalelor de companie, câinele este cel mai puţin alergizant, pisica este înalt alergizant, cobaii şi hamsterii foarte înalţi alergizanţi”, a spus medicul Claudia Nechifor.
De aceea, periaţi zilnic blana animalului şi spălaţi-vă cât mai des pe mâini. În plus, consultaţi un medic care să vă facă un test alergologic. Astfel, specialistul va identifica alergenul care vă dă bătăi de cap şi vă poate recomanda tratamentul potrivit.