Cozonac, ciocolată, bomboane de pom primite din toate părţile. Aşa arată luna decembrie pentru aproape toţi copiii. Dulciurile acestea gustoase vin însă la pachet cu E-uri, zahăr, coloranţi şi arome sintetice. Consumate în exces, pot dăuna grav sănătăţii. Există însă şi variante sănătoase.
Consumul de dulciuri creşte spectaculos în perioada sărbătorilor. Potrivit estimarilor, românii manâncă şapte milioane de kilograme în luna decembrie iar vânzările se triplează.
„În perioada sărbătorilor părinţii le spun des copiilor: uite, dacă eşti cuminte, Moşul o să îţi aducă ceva bun, ceva dulce. Și asta este gratificaţia ta şi începi să tânjeşti la acel ceva dulce ca fiind sursa ta de fericire”, afirmă Otilia Mantelers, expert în parenting și sănătate relațională.
„Pot să provoace o îngrăşare nefirească şi pot duce la diabet şi dislipidemii, sindrom metabolic, boli întâlnite la oamenii maturi care sunt din ce în ce mai frecvente şi la copii din păcat”, spune Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli nutriţie.
„E foarte greu să îi explici unui copil că dulciurile nu sunt bune”, spune Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
În locul clasicelor dulciuri pentru Crăciun, avem şi variante sănătoase: ciocolată neagră cu 80% cacao, turtă dulce fără zahăr adăugat şi fructe uscate. Toate aceste produse se găsesc în unele supermarketuri şi în magazinele naturiste.
Cât costă dulciurile sănătoase, dar și o reteță de bomboane de pom fără zahăr sau E-uri aflați duminică, de la ora 10.30, la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe.