Studentă diagnosticată cu o boală rară. O tânără de 20 de ani a trăit până acum purtând în pântece embrionul nedezvoltat al fratelui ei geamăn. Cu timpul, embrionul s-a transformat într-o tumoră care i-a distrus Teodorei sistemul imunitar şi a dus la declanşarea bolii: encefalită autoimună. Fata este în comă de două luni, iar singura ei şansă este transferul la o clinică din străinătate.
Teodora Tudose are 20 de ani şi este o studentă de 10 la Drept. O boală cruntă i-a frânt peste noapte elanul.
Alexandru Stoica, student: „Era foarte energică, pusă pe învăţat, îşi lua foarte în serios facultatea şi activităţilre extracuriculare”.
Vlad Mureşan, student: „Teodora era o fire plină de viaţă, inspira încredere şi forţă”.
În toamna anului trecut, Teodora s-a plâns de dureri de cap şi stări de confuzie. A ajuns mai întâi la Spitalul Floreasca şi apoi la Elias. Diagnosticul este crunt: o boală rară: encefalită autoimună. De atunci medicii se chinuie să o ţină în viaţă.
Cristina Panea, medic primar neurolog la Spitalul Elias: „Este o boală identificată în ultimii 10 ani, este practic un proces de inflamaţie a creierului ca urmare a unei agresiuni declanşate de propriul sistem imun”.
Doctorii au descoperit că tânăra a trăit tot timpul purtând în pântece embrionul nedezvoltat al fratelui ei geamăn. Cu timpul embrionul s-a dezvoltat ca o tumoră care i-a distrus Teodorei sistemul imunitar şi a dus la declanşarea bolii. Tânăra a fost operată la sfârşitul anului trecut, doctorii au îndepărtat chistul, dar lupta ei abia a început.
Cristina Panea, medic primar neurolog la Spitalul Elias: „Problema nu este a lipsei tratamentului în sine, problema este a severităţii cazului care impune nişte îngrijiri speciale. Părinţii spun că singura şansă a Teodorei este să ajungă la o clinică specializată în neurologie din străinătate”.
Carmen Tudose, mama Teodorei: „Medicii de aici au făcut tot ce se putea pentru ea. Încercăm să ne ducem cu ea la o clinică de neurologie specializată în boli autoimune, care să poată face acest tratament”.
Pentru că numai transportul ar costa în jur de 15.000 de euro, colegii Teodorei au început o campanie de strângere de fonduri.
Daniel Stăncescu, student: „E foarte urgent să facem rost de 15.000 de euro însă acolo va fi nevoie de bani pentru ca părinţii să poată să stea cu ea”.
Medicii spun că sunt doar 1.000 de cazuri diagnosticate în toată lumea.