Informaţii contradictorii în cazul femeii care lucrează ca medic la Spitalul de Urgență Ilfov şi despre care jurnaliştii de la Libertatea spun că e un doctor fals. Purtătorul de cuvânt al spitalului spune că femeia are toate documentele care atestă că este medic voluntar. Doar că reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti spun că aceasta nu apare în evidenţa lor ca absolventă.
Dan Blendea, purtător de cuvânt Spitalul Județean Ilfov: Un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar, competențele pot fi limitate la consilierea pacienților, scrierea la dictare a unor foi de observație, fără implicarea unor manevre medicale. Dar dacă medicul șef de secție îi dă sub supraveghere atribuții de a da un instrumentar la mână, de a duce o tăviță de instrumente, poate să le facă. Este totuși medic. Ne-am pus și problema legitimității acelor diplome. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi și care sunt inserate în acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic.
Despre filmuleţul prezentat în presă, Blendea spune că trebuie făcută o distincţie între un voluntar medic şi voluntarii brancardieri sau infirmiere.
"Eu am văzut în acel filmuleţ o pensă ridicată, nu am văzut pacientul (...) era singură şi cu o pensă ridicată", a afirmat el.
Șeful de secţie a declarat că, de când ocupă el funcţia, adică din octombrie, femeia nu a făcut nicio manevră. De asemenea, susține că la dosar ea are o adeverinţă care confirmă că este admisă în rezidenţiat ca medic de familie.
Reprezentanţii spitalului au spus că lipsea de la dosar avizul de liberă practică, dar există o adeverinţă de malpraxis, care este obligatorie pentru oricine prestează chiar activităţi de voluntariat în spital, iar avizul Colegiului Medicilor nu ar fi reglementat prin legea voluntariatului.
Purtătorul de cuvânt al spitalului a explicat că toate contractele de voluntariat se încheie pentru un an, femeia având un astfel de contract încheiat în martie anul trecut.
"Noi am demarat o anchetă administrativă, am solicitat câteva direcţii de anchetă, de cercetare, mai bine zis, deci o anchetă de la Consiliul Judeţean Ilfov, care este patronul spitalului şi asigură partea administrativă a spitalului este în plină desfăşurare, o anchetă de la Serviciul de Invstigare a Fraudelor sectorului 2 pentru stabilirea exactă a falsului şi uzului de fals, mergem pe prezumţia că acea diplomă este corectă, dar.... şi o anchetă internă, pe secţia de ginecologie, pentru a stabilit exact persoanele care au văzut-o, pentru a da nişte declaraţii cine a văzut, cum a văzut, ce a văzut", a spus Blendea.
Libertatea a prezentat cazul unei femei de 30 de ani care a falsificat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov. Președintele Colegiului a confirmat pentru Digi24 că Raluca Daniela Bîrsan nu figurează în baza de date a Colegiului Medicilor, adăugând că, nu numai ca medic, ci și ca voluntar, femeia trebuia să fie înregistrată la Colegiul Medicilor.
Spre deosebire de italianul Matteo Politi, dr. Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar parafă de la DSP, scrie libertatea.ro care prezintă chiar și filmări cu ea în sala de operaţie. La acuzațiile jurnaliștilor, femeia a răspuns că „doar serveam instrumentarul”.