Dezvăluiri în cazul transfuziilor mortale

Data publicării:
transf

Apar primele concluzii în cazul celor doi pacienţi care au murit în urma unor transfuzii de sânge la Spitalul Filantropia din Craiova. Direcţia de Sănătate Publică Dolj a constatat că erau nereguli în actele pacienţilor, iar sângele a fost administrat cu șapte ore mai târziu decât era prevăzut. Culmea e că DSP fusese în control la Filantropia în dimineaţa zilei în care au murit cei doi pacienţi tocmai pentru a verifica dacă sunt respectate procedurile privind transfuziile.

Fişele pacienţilor care au primit sânge erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului pentru transfuzie şi nu erau menţionate orele la care a început şi s-a încheiat procedura. Iar modul în care erau completate actele reprezintă doar una dintre neregulile constatate de anchetatori.

Dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Filantropia: Protocolul spitalului spune că sângele trebuie administrat dimineaţa, între orele 8.00 şi 13.00, sub supravegherea medicului curant.

Dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj: Aceste transfuzii s-au făcut după ora 20 când în secţie nu mai era medic curant, secţia fiind supravegheată de un medic de gardă care avea mai multe secţii în supraveghere.

Coincidenţă sau nu, în dimineaţa zilei de vineri, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică a verificat dacă sunt respectate procedurile la Unitatea de Transfuzii de la Filantropia. Tocmai de aceea, spitalul a solicitat sânge de la Centrul Regional de Transfuzii mai târziu decât de obicei.

Dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Craiova: De regulă veneau până-n prânz. Vineri însă, au venit la ora aceasta. La ora 13.00,da...Între 13.00 şi 14.00 s-a făcut livrarea de sânge.

Reporter: Aveţi idee de ce au venit aşa târziu?

Dr. Adriana Turculeanu: Nu pot să spun. Am înţeles că ar fi avut o inspecţie acolo.

Dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj: Da, a avut control tocmai în ceea ce priveşte procedurile privind transfuzia. Şi într-adevăr am găsit că au aceste proceduri. La ora controlului nu era nicio problemă.

Conform procedurilor, transfuziile trebuie supravegheate de la început şi până la sfarşit de personalul medical. Ceea ce nu se poate întâmpla la secţia de Hematologie: sunt doar două asistente la 40 de pacienţi. Ele ar fi trebuit să supravegheze 12 transfuzii simultan.

Viorel Gavrilescu, preşedintele Ordinului Asistenţilor Dolj: Asistentul medical trebuie să sesizeze orice lucru neplăcut care se întâmplă bolnavului în timpul transfuziei. În momentul respectiv, el sesizează aceste lucruri medicului coordonator, medicului de gardă sau medicului curant.

Pentru aceste nereguli, DSP a amendat spitalul cu 25.000 de lei, iar medicul de gardă, asistentul de la Unitatea Transfuzii Sangvine şi asistentele care au făcut transfuzia - câte o mie de lei. La rândul lor, procurorii aşteaptă rezultatele analizelor de laborator privind cauza morţii celor doi pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri