De ce unii pacienți COVID-19 sunt agresivi cu personalul medical. Explicațiile unui manager de spital
Data actualizării: Data publicării:
Spitalele COVID funcționează la capacitate maximă, iar medicii ajung să se confrunte cu gesturi extreme din partea pacienților. Suferințele cauzate de boală, presiunea psihică și condițiile grele din spitale îi aduc pe bolnavi la capătul răbdării, iar unii ajung chiar să se comporte agresiv cu personalul medical. Digi24 a discutat despre această față mai puțin știută a pandemiei cu domnul doctor Mihai Glod, managerul Spitalului CFR din Iași, unitate medicală suport.
Mihai Glod, managerul Spitalului CFR din Iași: Aș putea spune că în constelația psihică a pacientului COVID pozitiv avem trei componente. O componentă este legată strict de sinfromul COVID-19, prin leziunile neurocerebrale, neurovasculare care apar din cauza acestei infecții. Un element psihic legat de covidofobie în momentul în care primești un astfel de diagnostic – sigur că are un impact negativ asupra aurei psihice a pacientului și nu în ultimul rând sindromul spitalizării prelungite și a prelungirii pozitivării testului COVID, dincolo de 30 de zile.
Am avut pacienți, în general pacienți în vârstă cu ischemie cerebrală cronică preexistentă și care au manifestat fie la început, fie pe perioada internării altfel de leziuni, manifestări neuropsihice legate de comportamentul acestora vizavi de personalul medical și chiar față de ei însuși.
Vorbim de agresiuni mai mult psihice, decât fizice, pentru că pe partea fizică nu s-a pus problema, am avut o echipă de intervenție care a intrat și a liniștit spiritele.