Oamenii care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, își fac anticorpii și în funcție de rezultat se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. El a explicat la Digi24 de ce deocamdată măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster.
„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță.
„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.
Citiți și: Raed Arafat explică de ce nu se iau în considerare testele de anticorpi pentru accesul în restaurante și la evenimente
Editor : Luana Pavaluca