Exodul masiv al medicilor din ultimii ani a făcut ca, la începutul lui 2017, o treime din posturile din spitalele de stat de la noi să fie vacante. Lipsa echipamentelor, în special în provincie, numărul mare de ore muncite şi veniturile sub media europeană sunt principalele motive pentru care cei mai mulţi doctori aleg drumul străinătăţii. România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de medici raportat la cel al locuitorilor. Cum s-a ajuns aici aflaţi duminică, de la ora 22.00, într-un nou episod România furată.
În România, mai puţin de jumătate dintre copiii care se nasc cu malformaţii cardiace primesc tratamentul de care au nevoie. Lipsa medicilor care să facă o astfel de intervenţie este principalul motiv.
Reporter: „Domnule premier, medicii de la Spitalul Marie Curie v-au trimis o scrioare în care vă aduc la cunoştiinţă faptul că 1000 de copii bolnavi de boli cardiovasculare, care se nasc anual în România, nu se pot opera aici, în ţară, din cauza lipsei de personal.”
Mihai Tudose: „Am spus că nu mai dau răspunsuri pe hol cu dumneavoastră fugind după mine.”
Reporter: „Atunci, ne putem opri un pic.”
Mihai Tudose: „Copiii cu probleme cardiace reprezintă o problemă pentru România.”
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul medici pe cap de locuitori. Dar este o pepinieră de doctori pentru întreaga lume. Oficial, în perioada 2010-2016, peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesioanele de la Colegiul Medicilor din România. Numai anul trecut, peste 1.300 de medici români au decis să plece să muncească în spitalele din străinătate.
Simona Dumitru, medic rezident: „Faci o gardă interminabilă de 30 de ore, abia poţi să te mai ţii pe picioare şi stai şi te gândeşti că ar trebui să mai mergi la un alt job ca să poţi să te întreţii.”
Care sunt motivele pentru care medicii fug din România pentru a îngriji cetăţeni ai altor state, cum îi putem păstra pe doctori în ţară, care sunt planurile autorităţilor pentru a stopa exodul şi cât de realiste sunt strategiile guvernamentale aflaţi dintr-o nouă investigaţie marca „România furată”, astăzi de la ora 22.00.