Cum recunoaștem un accident vascular cerebral și cum reacționăm

Data actualizării: Data publicării:
TROMBOLIZA Articol sustinut de SANADOR

Accidentul vascular cerebral apare prin obturarea sau ruperea unei artere care alimentează creierul cu sânge și, în funcție de mărimea vasului afectat și de mecanismul de producere, poate varia de la grav la foarte grav, în unele situații limită moartea survenind în doar câteva minute.

În cazul în care accidentul vascular cerebral (AVC) s-a produs prin migrarea unui tromb sau a altui tip de embol (cel mai frecvent, fragment de placă de aterom), vorbim de AVC ischemic, iar țesutul cerebral din zona irigată de vasul blocat începe să moară în absența oxigenului. Acest proces începe imediat, dar o parte din acest țesut poate fi salvat dacă se reușește dezobstruarea vasului și reluarea circulației, într-un termen de cel mult 4 ore și jumătate.

Dacă accidentul vascular cerebral se produce prin ruperea peretelui vascular, se produce o hemoragie intracerebrală, a cărei gravitate depinde de cantitatea de sânge care inundă creierul și de volumul hematomului format. În situațiile în care sunt implicate vase mari, hemoragia intracerebrală poate evolua rapid spre deces.

Indiferent însă de mecanismul de producere, accidentul vascular cerebral este o urgență majoră și pacienții trebuie să ajungă rapid într-un centru specializat. Pentru aceasta, este esențial ca persoanele din jur să recunoască imediat semnele producerii unui accident vascular cerebral și să acceseze sistemul medical de urgență.

În cazul în care observați unul din următoarele semne sau simptome, chiar dacă acestea se pot remite, trebuie să solicitați de urgență asistență medicală:

  • Asimetrie facială: rugați pacientul să zâmbească; observați că o parte a feței rămâne imobilă?

  • Slăbiciune asimetrică a brațelor: rugați pacientul să ridice ambele brațe; observați că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat?

  • Afectarea vorbirii: rugați pacientul să repete o frază simplă; vorbirea îi este confuză sau de neînțeles?

Dacă ați observat oricare din aceste semne, apelați de îndată serviciul medical de urgență. Nu așteptați pentru a vedea dacă se îmbunătățesc simptomele, fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul, crește riscul de producere a unor leziuni cerebrale ireversibile și de dizabilități.

Adresarea în urgență către un centru specializat poate permite medicilor să realizeze singurele manevre terapeutice prin care se obține dezobstruarea arterei blocate, în accidentul vascular cerebral ischemic acut: tromboliza, dacă pacientul ajunge la spital în fereastra terapeutică de 4 ore și jumătate, sau trombectomia, pentru care fereastra terapeutică poate fi mai mare, de până la 6 ore și chiar mai mult, în cazuri atent selecționate. Prima procedură realizează liza cheagului de sânge prin mijloace chimice, în vreme ce a doua metodă distruge blocajul mecanic, cu ajutorul unor catetere introduse în interiorul vasului. Beneficiile acestor tratamente sunt maxime atunci când timpul scurs de la producerea AVC este scurt, ceea ce face ca recunoașterea rapidă a semnelor de AVC să fie esențială.

Și pentru pacienții cu AVC hemoragic există posibilitatea de intervenție, în centrele specializate, în principal fiind vorba de intervenții neurochirurgicale pentru evacuarea sângelui revărsat la nivelul creierului. Și în acest caz, adresarea în urgență către un centru specializat este extrem de importantă.

Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgențe și Secția de Neurologie, este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absența contraindicațiilor.

La 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, eveniment dedicat informării pentru recunoașterea semnelor unui AVC. Învață semnele, recunoaște accidentul vascular cerebral și salvează timp prețios! Pentru că timpul, în AVC, înseamnă creier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...