Sângerările apărute între menstruații, după instalarea menopauzei sau după contact sexual, însoțite sau nu de dureri pelviene, precum și de secreții vaginale anormale – cu miros neplăcut sau cu urme de sânge – pot fi semne și simptome ale cancerului de col uterin.
Această afecțiune reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite în rândul femeilor, fiind diagnosticat deseori în stadii avansate, pentru că la început nu apar manifestări clinice. De aceea, este foarte important ca fiecare femeie să meargă periodic la un control ginecologic și să efectueze un test Babeș-Papanicolau. În acest fel, leziunile care pot să apară la nivelul colului uterin pot fi observate și tratate din timp, iar dacă este depistat în stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate fi chiar vindecat.
În stadiile avansate, opțiunile terapeutice sunt limitate, pentru că tumorile pot invada țesuturile din vecinătate, uneori chiar și ganglionii, rectul ori vezica urinară. În acest stadiu, tratamentul este întotdeauna multidisciplinar, iar brahiterapia are un rol important, alături de alte soluții terapeutice, precum chirurgia oncologică, chimioterapia, imunoterapia sau terapiile biologice țintite.
Brahiterapia sau radioterapia internă este un tratament avansat, modern, folosit mai ales în cazul cancerelor ginecologice, cum ar fi cancerul endometrial, cancerul de col uterin și cancerul mamar, dar și în alte tipuri de cancer, precum cancerul de prostată, tumorile cerebrale, cancerul pulmonar sau cel esofagian.
Prin brahiterapie, radiațiile țintesc cu precizie țesutul tumoral din interior, prin intermediul unor implanturi introduse în tumoră sau în apropierea ei. Astfel, există mai multe tipuri de brahiterapie. Pentru cancerele de sân, de col uterin sau de prostată poate fi folosită brahiterapia interstițială, care presupune plasarea implanturilor radioactive chiar în țesuturile tumorale. O altă tehnică este brahiterapia intracavitară, în care sursa de radiații este inserată în apropierea tumorii, într-o cavitate a corpului, spre exemplu în uter sau în vagin. În cazul cancerului de esofag, sursa este plasată într-un spațiu intraluminal (trahee sau esofag), iar în alte tipuri de cancer se poate recurge la inserarea implantului în interiorul unui vas de sânge sau se poate fixa pe suprafața pielii.
În acest fel, celulele maligne sunt distruse fără să fie afectate țesuturile sănătoase din vecinătate. Brahiterapia poate fi recomandată după un consult medical amănunțit, multidisciplinar. Tratamentul nu este dureros, pentru că se efectuează sub anestezie și nu necesită internare, ci se administrează în regim de spitalizare de zi, oferindu-i astfel posibilitatea pacientului să-și reia cât mai rapid activitățile de zi cu zi.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale complete și complexe pentru diagnosticul de precizie și tratamentul integrat al cancerului. În vederea sporirii succesului terapeutic și a îmbunătățirii calității vieții pacienților, Centrul Oncologic SANADOR dispune de tehnologii de vârf, cum este dispozitivul avansat Varian GammaMedPlus iX pentru tratamentul de brahiterapie, care conferă precizie și flexibilitate, asigurând siguranță deplină atât pacientului, cât și medicului. Serviciile medicale sunt prestate de specialiști de elită, care au beneficiat de stagii de pregătire în centre de referință internaționale și care se bucură de o vastă experiență în domeniu.