Persoanele cu afecțiuni severe, la care alte metode de tratament nu mai sunt eficace, au acces la intervenții salvatoare dacă se adresează unui centru medical specializat, care poate asigura tratamente avansate, complexe. În această situație se află pacienții diagnosticați cu cancer pelvin avansat, la care tumorile s-au răspândit în pelvis, afectând mai multe organe. În cazul lor, singura soluție posibilă este o intervenție chirurgicală radicală – exenterația pelvină, care crește semnificativ șansele de supraviețuire.
Printr-o astfel de operație a trecut și Austin, în vârstă de 68 de ani. Povestea sa a început în 2015, când a fost diagnosticat cu cancer de rect. A fost operat cu succes, a făcut chimioterapie, însă doi ani mai târziu avea să fie diagnosticat cu metastaze hepatice, pentru care a primit tratament chirurgical. În 2019, în urma unui examen PET-CT, medicii au observat că în zona unde fusese cancerul de rect s-a dezvoltat o nouă leziune. Avea nevoie de un examen histopatologic, însă procedura nu putea fi realizată în siguranță. În urma unei recomandări, Austin a făcut cinci ședințe de radioterapie stereotaxică la Centrul Oncologic SANADOR, după care s-a putut realiza biopsia, iar diagnosticul a fost clar: cancerul rectal recidivase și se extinsese la nivelul întregului pelvis, afectând și alte organe.
În ciuda diagnosticului, pacientul era optimist. S-a programat la Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie hepatică și transplant hepatic la Spitalul Clinic SANADOR. Medicul i-a explicat că singura soluție salvatoare în cazul său este o intervenție de exenterație pelvină totală, pentru îndepărtarea tuturor organelor afectate de cancer.
Pentru efectuarea acestei intervenții complexe a fost nevoie de o echipă chirurgicală multidisciplinară, formată din medici specializați în chirurgie generală, neurochirurgie, anestezie și terapie intensivă, chirurgie plastică, imagistică și anatomie patologică. Operația de exenterație pelvină totală a fost realizată de echipa coordonată de Dr. Gabriel Mitulescu, care are la activ mii de astfel de intervenții.
Operația a durat 16 ore, timp în care pacientului i s-au înlăturat toate organele afectate de cancer, respectiv rectul, o parte din colonul sigmoid, vezica urinară, glandele seminale, prostata, o parte din intestinul subțire și din cec, ganglionii din pelvis, țesutul moale al peretelui pelvin, inclusiv vasele iliace interne de pe ambele părți, osul sacru până la vertebra S1 și cu aripa osului iliac din partea dreaptă.
Totul a decurs fără probleme, iar operația s-a finalizat cu succes. Postoperator, pacientul a primit îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I. Ulterior, pacientul a beneficiat și de proceduri de recuperare medicală. Pentru că nu a avut complicații și s-a recuperat bine, Austin s-a externat după 14 zile de la operație. În prezent se simte foarte bine, continuă recuperarea în ambulatoriu și urmează cu strictețe toate recomandările date de Dr. Gabriel Mitulescu.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni severe au acces la tratamente chirurgicale complexe, realizate de echipe medicale multidisciplinare, formate din medici cu diferite specializări, în funcție de caz. Operațiile sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat. Intervențiile de exenterație pelvină sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Gabriel Mitulescu, medicul din România care a realizat cele mai multe intervenții de acest tip, cu rezultate foarte bune pe termen lung.