Trei din cinci vaccinuri obligatorii pentru copii nu se mai găsesc la cabinetele medicilor de familie din ţară. Este vorba despre vaccinul hexavalent, cel împotriva hepatitei B, dar şi cel care se face împotriva tetanosului şi difteriei la copiii de 6 ani. Doctorii amână imunizarea, timp în care Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a depăşi criza.
Simona Ghenea este mama unei fetiţe în vârstă de 6 luni. În decembrie anul trecut ar fi trebuit să îi facă a doua doză de vaccin hexavalent, cel folosit pentru prevenirea a şase boli printre care difterie, tetanos, şi poliomielită. Nu a reuşit însă să îşi imunizeze copilul.
„Am sunat în luna ianuarie. Mi s-a spus că nu există vaccinul hexacima. În luna februarie, pe la mijlocul lunii să sun din nou,” povestește Simona Ghenea, părinte.
Aşa că a sunat din nou.
-Nu aţi mai primit nicio veste despre vaccin?
-Nu, doamnă!
-Acest vaccin se poate cumpăra din farmacie?
-Nu există.
„Au ajuns să moară copii. M-am chinuit trei ani să rămân însărcinată,” spune Simona Ghenea, părinte.
Sunt mulţi alţi părinţi în aceeaşi situaţie.
„Am scris Ministerului Sănătăţii. Am un fiu de 7 luni şi nu a primit vaccinul care este programat la 4 luni. Ministerul nu mi-a transmis niciun răspuns până acum,” se plânge Dorinel Constantin, părinte.
„Este un vaccin pe care nu îl avem cam de 2 luni de zile şi care se face la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni. El combate boli care nu au tratament,” precizează dr. Adriana Turculeţ, medic de familie.
Asociaţiile de părinţi atrag atenţia că lipsa serurilor duce la o scădere a ratei vaccinării în România, mai ales în condiţiile în care ţara noastră rata de imunizare este deja 75%, cu 20 de procente sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Stăm foarte prost. Suntem în continuare într-o mare criză de vaccinuri. Hexavalentul este binecunoscut că lipseşte. Avem problemă cu anti-hepatiticul B. Avem problemă cu anti pneumococic carea fost bugetat de 3 ani de zile, pardon, a fost menţionat în planul naţional de imunizare. El este pe lista vaccinurilor pe care copiii noştri ar trebui să le primească dar nu a fost niciodată bugetat de Guvern,” spune Ana Măiţă, Asociaţia Mame pentru mame.
Ministerul Sănătăţii spune că a finalizat licitația de achiziție pentru vaccinul hexavalent, dar contractul va putea fi încheiat abia zilele următoare o dată cu aprobarea bugetului de stat. În afară de acest vaccin, alte două din schema obligatorie lipsesc din cabinetele medicilor: serul contra Hepatitei B şi vaccinul destinat copiilor de 6 ani care previne îmbolnăvirea cu difterie şi tetanos.