Ministrul Sănătăţii cere controale de urgenţă la Spitalul Filantropia din Craiova după reportajul difuzat de Digi24 care prezenta condiţiile destruoase în care sunt internaţi bolnavii de la Clinica de Hematologie. Oameni care suferă de boli grave sunt trataţi în saloane cu pereţi decojiţi şi plini de mucegai, uşile sunt legate cu lanţuri, iar ferestrele au cartoane în loc de geamuri. Conducerea spitalului se apără şi spune că situaţie e temporară, spaţiul funţionează provizoriu până când va fi renovată vechea clinică.
- Suntem în spital. Toaleta din spital, baia! (...) Asta esze intrarea, cam aşa arată uşa. Uşa unui spital.
Aceste imagini au fost publicate pe o reţea de socializare de o pacientă a clinicii de Hematologie a spitalului Filantropia din Craiova, unde lunar ajung la tratament sute de pacienţi care suferă de boli grave.
Cristina Oprea, jurnalist Digi24: În acest loc îşi defăşoară în prezent activitatea Clinica de Hematologie. Condiţiile sunt departe de orice ar trebui să însemne o unitate medicală, iar dezastrul te întâmpină încă de la intrare.
Conducerea spitalului spune că spaţiul unde funcţionează clinica e unul temporar, singura soluţie găsită atunci când au început lucrările de reabilitare a clădirii în care a funcţionat clinica, în octombrie anul trecut.
Liviu Radu, directorul spitalului Filantropia: Am văzut şi eu imaginile postate pe internet. Pot să vă spun că este vorba despre o baie care este dezafectă. Teoretic pacienţii şi nimeni nu ar fi trebuit să aibă acces în acea baie. (...) Departamentul nostru de întreţinere deja se ocupă de renovarea acestei băi.”
Însă nu doar baia cu pricina e problema. Pereţii sunt scorojiţi şi plini de mucegai, mobilierul rupt, ferestrele înlocuite cu cartoane şi perdelele întărite de mizerie.
- Asta e, n-avem ce să facem. Dacă ăsta e spitalul, ce să facem?
- Vă puteţi duce în altă parte?
- N-am cum. Pensia mea, 6 milioane 800...
- Mi se par ca în toată România, la momentul ăsta.
- Adică?
- Adică de la rele în jos. (...) Bine că a făcut Ceauşescu astea acum nu ştiu câte zeci de ani. Că nici pe astea nu le aveam.
- Asta e România! Ce să facem?
La Clinica de Hematologie sunt trataţi pacienţi din toate cele cinci judeţe ale Olteniei. Noul spaţiu, care ar trebui să fie gata in toamnă, va avea 55 de paturi, faţă de 40 câte erau până acum.
Direcţia de Sănătate Publică nu a oferit până la această oră un punct de vedere în legătură cu condiţiile de aici.
Probleme sunt şi la Spitalul judeţean Deva. Mama unui copil internat acolo a fotografiat gândacii care se plimbau prin salon, printre copii. Consiliul Judeţean spune că la spital se face dezinsecţie o dată la trei luni şi chiar mai des dacă e nevoie. Oficialii Direcției de Sănătate Publică promit controale. Şi Sorina Pintea anunţă că va trimite inspectorii din minister la spitalele din Craiova şi Deva.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Vom lua măsurile cele mai drastice. Am văzut imaginile. Inspecția va merge la Craiova, dar e și la Deva, pentru că și acolo am identificat niște probleme, iar eu voi merge în spitalele din țară pentru a vedea cum se desfășoară furnizarea actului medical.”
În urmă cu aproape 2 ani, tot la Spitalul Județean din Deva, un părinte a filmat un șobolan în curtea Secției de Pediatrie.
Știrea inițială:
Imagini dure la Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal din Craiova. Mii de pacienți care suferă de boli grave sunt tratați în condiții care amintesc de evul mediu. Pereții sunt decojiți, ușile legate cu lanțuri iar ferestrele au cartoane în loc de geamuri. Imaginile au fost postate pe Facebook de o pacientă revoltată de starea jalnică a unității medicale.
Imaginile din Clinica de Hematologie și ambulatoriul acesteia au fost postate în urmă cu două zile de o pacientă, revoltată de starea jalnică a unității medicale.
În fotografii și filmări se observă condițiile rele din spital, dotări sărăcăcioase și piese de mobilier învechite.
Cel mai rău arată, însă, ambulatoriul clinicii, unde ușa nu există nici măcar geamuri la ușa de la intrare, iar peste noapte, aceasta se închide cu lanțuri și lacăte.
Clinica face parte din spitalul Filantropia, aflat în administrarea primăriei municipiului Craiova.
În luna noiembire a anului trecut, primarul Mihail Genoiu anunța că secția va fi modernizată, ba chiar se va extinde cu un etaj și că există un proiect de reabilitare a ambulatoriului.
Clădirea în care funcționează Clinica de Hematologie a fost construită în 1930 și consolidată în 1980, iar abia anul trecut a intrat într-un proces de reabilitare care ar trebui să se încheie până la finele acestui an.