Incident deosebit de grav la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova. Doi pacienţi au murit şi alţi patru au ajuns la terapie intensivă după ce le-au fost făcute transfuzii de sânge. Au început patru anchete: cea internă, a conducerii spitalului, a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătăţii şi a poliţiştilor. O altă anchetă are loc la Centrul de Transfuzii. Iar luni seară, Avocatul poporului a anunţat că s-a autosesizat. Un pacient internat la secţia Hematologie Oncologică a Spitalului Filantropia a povestit în exclusivitate pentru Digi24 ce s-a întâmplat vineri seara, după ce 12 pacienţi au primit transfuzii cu sânge.
Pacient internat în Secţia de Hematologie a Spitalului Municipal Filantropia din Craiova: „De la început se vedea că (sângele – n.r.) are o culoare foarte închisă, negru. Şi nu era fluid, nu curgea. Am auzit pe tot etajul, la parter, că se văitau că nu curge, nu merge perfuzia. Unei doamne i s-a făcut rău, doamnele asistente alergau de sus jos şi invers, că toţi se plângeau că nu merg perfuziile, nu curg.
Greaţă, vomă şi stare de rău şi am auzit că au urinat sânge imediat după transfuzii.”
Lorena Dijmărescu, directoarea medicală a Spitalul Filantropia: „Durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frison... Fac parte dintre reacţiile adverse normale în timpul unei transfuzii de sânge.”
La cţteva ore după transfuzii, o femeie de 83 de ani şi un bărbat de 64 de ani au murit. Alţi patru pacienţiu au ajuns în stare critică la secţia de Terapie Intensivă. Sâmbătă dimineaţa, conducerea spitalului a depus plângere la poliţie pentru moarte suspectă şi a sesizat Direcţia de Sănătate Publică.
Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj: „Noi urmărim să vedem dacă spitalul are proceduri cu privire la efectuarea transfuziilor şi dacă aceste proceduri au fost respectate.”
Amelia Barbu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj: „Poliţiştii au întocmit un dosar de cerectare penală. Oamenii legii aşteaptă acum rezultatul necropsiei efectuată de către medicii legişti.”
Sângele administrat pacienţilor provine de la Centrul Regional de Transfuzii Craiova, unde s-a deschis de asemenea o anchetă. Directorul instituţiei exclude însă posibiliatea ca sângele plecat din centru să fi avut probleme. Acesta susţine însă că, după simptomele prezentate de pacienţi, sângele nu a fost administrat la temperatura potrivită, de 37 de grade.
Adriana Turculeanu, directoarea Centrului Regional de Transfuzii: „Nu îl iau din frigider şi mă duc repede să-l administrez. Ar apărea aceste reacţii secundare, aceste accidente mergând de la frisoane, de la o uşoară temperatură până la lucruri severe... Hemoliză şi aşa mai departe.”
Managerul spitalului spune însă că pungile au fost încălzite cu un aparat special iar asistentele care au făcut transfuziile erau calificate.
O variantă vine de la preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor. Vasile Barbu spune că primit la asociaţie informaţii despre acest caz.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: „Era schimbul de tură dintre turele asistentelor medicale. Cele care preluau nu au vrut să facă transfuzia. Nu au vrut să îşi asume răspunderea. Asistenta care urma să plece din tură, ca să se grăbească să administreze sângele, a procedat la încălzirea cu apă fierbinte.”
La Spitalul Filantropia din Craiova a ajuns şi o comisie a Ministerului Sănătăţii care cercetează cazul. Între timp, toate transfuziile de sânge au fost sistate în spital.
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va afectua o anchetă în cazul decesului unor pacienţi, la Spitalul «Filantropia» din Craiova, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.