Cercetătorii au rezolvat misterul distrugerii neuronilor în cazul bolnavilor de Alzheimer

Data publicării:
Consultație pacient neurologie spital
În experimentele de laborator, cercetătorii au reușit să oprească moartea neuronilor prin blocarea producerii moleculei MEG3. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință din Marea Britanie și Belgia cred că au descoperit care este procesul care duce la moartea celulelor nervoase ale bolnavilor de Alzheimer și cum ar putea fi oprit, un mister care a rămas nerezolvat de zeci de ani, scrie BBC.

Echipa de cercetare, care a publicat studiul în revista Science, au găsit o legătură între proteinele anormale care se acumulează în creier și „necroptoză”, o formă de sinucidere a celulelor.

Cercetătorii au descris această impresionantă descoperire ca fiind „entuziasmantă” pentru că le oferă specialiștilor idei noi pentru a trata boala.

Moartea neuronilor duce la apariția simptomelor bolii Alzheimer, precum pierderea memoriei. Iar dacă ne uităm în creierul persoanelor care suferă de această boală, observăm o acumulare de proteine anormale numite amiloid și tau.

Amiloidul începe să crească în spațiile dintre neuroni, ceea ce duce la inflamarea creierului. Neuronilor nu le place acest lucru și, ca atare, structura lor chimică internă se schimbă.

Odată cu apariția proteinei tau, celulele nervoase încep să producă o moleculă specifică (MEG3) care declanșează moartea celulelor prin necroptoză – una dintre metodele prin care corpul nostru distruge în mod normal celule nedorite, care sunt înlocuite cu altele noi.

Neuronii au fost salvați în experimentele desfășurate de oamenii de știință atunci când MEG3 a fost blocată. „Aceasta este o descoperire foarte importantă și interesantă”, a spus cercetătorul Bart De Strooper de la Institutul de Cercetare al Demenței din Marea Britanie.

„Pentru prima oară, avem o idee despre cum și de ce neuronii mor în boala Alzheimer. Au fost multe speculații timp de 30-40 de ani, dar nimeni nu a reușit să identifice mecanismele.”

Răspunsurile au venit în urma unor experimente în care neuronii din creierul uman au fost transplantați în creierul unor șoareci modificați genetic. Animalele au fost programate să producă mari cantități de amiloid anormal.

În ultimul timp, s-a reușit dezvoltarea unor medicamente care elimină amiloidul din creier, reprezentând primul gen de tratament prin care s-a realizat încetinirea procesului de distrugere a neuronilor.

Profesorul De Strooper a spus că descoperirea, care arată că odată blocată molecula MEG3 se poate preveni distrugerea celulelor nervoase, ar putea duce la „dezvoltarea unei întregi noi categorii de medicamente”. Acest lucru, însă, va necesita ani de zile de cercetări.

„Această descoperire este importantă pentru că identifică noi mecanisme ale distrugerii celulare în cazul bolii Alzheimer pe care nu le înțelegeam înainte și ar putea deschide calea spre noi tratamente pentru încetinirea sau chiar oprirea evoluției bolii pe viitor”, a spus și dr. Susan Kohlhaas de la Alzheimer's Research UK.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita