Centrele de transplant, verificate de experți străini
O comisie internaţională de la patru centre din Europa va veni în România, luna viitoare, pentru verificarea acreditării centrelor de transplant, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.
„Cu siguranţă, dorim transplant de plămân în România, dar, dacă avem îndoieli asupra siguranţei pacientului, nu facem. Nu de bani a fost vorba. Veţi vedea despre ce este vorba în acreditările centrelor din România. Orice problemă poate fi rezolvată, poate fi îmbunătăţită. Ungaria s-a pregătit zece ani pentru transplant de plămâni. Acolo se face transplant de plămâni. A pregătit oameni, infrastructură, dar trimit încă 60 la sută din pacienţi la Viena. Şapte ţări din regiune trimit încă pacienţi la AKH, la Viena. Nu cred că orgoliul profesional şi pretenţiile politice trebuie să primeze în faţa siguranţei pacientului. De aceea, experţii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucureşti în 8-9 decembrie”, a spus Vlad Voiculescu.
Potrivit ministrului, există un acord semnat de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi Eurotransplant, care dă garanţia că pacienţii români pot beneficia de transplant acolo unde este nevoie.
„Este un acord semnat de Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, care dă garanţia că pacienţii români sunt transplantaţi acolo unde este nevoie, vorbim în special de transplantul de plămâni, care se face de câţiva ani buni în centre din Europa, fiind peste 20 de pacienţi care au profitat de asta. Prin acest acord ne asigurăm că acele organe care nu pot fi transplantate în România vor fi transmise acolo unde pot ajuta oameni”, a adăugat Voiculescu.
Ministrul a spus că este îngrijorat de modul în care a fost acreditat Spitalul Sfânta Maria, dar miercuri va fi gata raportul Corpului de control, care se referă la mai multe acreditări şi la activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant.
„De îndată ce ne vom asigura că acreditarea a fost făcută în condiţii bune (o acreditare se poate face pentru orice procedură medicală dacă în comisie ai experţi cu experinţă în acea procedură), dar au lipsit chestiuni flagrante. (...) O veste bună, la Sfânta Maria, este aceea că au existat discuţii cu doctorul Igor Tudorache de la Hanovra. Ne dorim ca astfel de oameni ca dânsul să se întoarcă în ţară. ANT nu ştie cine îi decontează transportul medicului, dacă se întoarce în ţară cu familia, dacă va fi un contract de prestări servicii, dar omul are un serviciu la Clinca din Hanovra. Nu ştiu acum a fost acreditat un centru de transplant pulmonar în care nu lucrează full time un expert permanent penru transplant”, a mai spus Voiculescu.
El a adăugat că, în acest moment, prin acordul cu Eurotransplant, România pune la dispoziţie plămâni, dar nu primeşte nimic înapoi.
„Să fii membru în Eurotransant înseamnă să primeşti un organ în 24, maxim 48 de ore de ore. Membrii Eurotransplant sunt Germania, Olanda, Belgia, Austria şi încă câteva state destul de serioase din Europa. Nu cred că există nicio ţară în Europa care să nu se afle fie în Eurotransplant, fie în altă alianţă. Dacă noi, românii, nu vrem să intrăm în nicio alianţă - în orice caz asta nu o să fie o decizie pe care să o iau în timpul mandatului meu -, dar eu nu cred că este un lucru foarte înţelept să fim noi buricul pământului. Dacă spunem «avem de toate», «facem noi, tratăm exact ca în Germania» ştim cu toţii unde ajungem. Eu nu încurajez o astfel de atitudine”, a mai spus Voiculescu.
Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească Spitalului "Sfânta Maria” pentru realizarea în această unitate a transplantului pulmonar, mai ales că ANT a acreditat centrul pentru acest tip de intervenţie, din martie 2016, iar pentru că s-a opus intervenţiei, ministrul Vlad Voiculescu „se face vinovat de moartea unui pacient” aflat pe lista de aşteptare a clinicii bucureştene, a spus, în 17 noiembrie, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă.
Potrivit managerului, centrul de transplant pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria” corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar medicul care va realiza operaţiile este dr. Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care are la activ 300 de astfel de intervenţii.
Copcă susţine, în plus, că ministrul Sănătăţii vrea să retragă abuziv acreditarea spitalului pentru transplant, deşi a avut toate documentele cerute de lege.
- Etichete:
- plamani
- transplant
- experti straini
- vlad voiculescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News