Obişnuiţi să gătiți? Înseamnă că trebuie să fiti pregătiţi şi pentru situaţii de urgenţă. În bucătărie se pot întâmpla tot felul de accidente, dar tot aici se pot şi trata.
V-a sărit ulei încins pe mână sau aţi atins o oală fierbinte? Nu intraţi în panică, aveţi de făcut două lucruri: mai întâi ţineţi mâna sub jetul de apă rece, apoi aplicaţi miere.
„În momentul in care noi punem mierea, mierea trage apa, nemaiformandu-se acea bașică care ne doare, când se sparge, se poate suprainfecta”, spune Cristina Mateescu, preşedinte Comisia Ştiinţifică de Apiterapie a Apimondia.
Mai puteţi aplica ceai de soc, de muşeţel, de lavandă, putem să folosim uleiul de cătină şi uleiul de sunătoare, care calmează durerea şi are efect antiinflamator.
Un alt remediu la fel de eficient este planta de aloe vera.
„Are proprietăţi calmante, antiinflamatorii, antiseptice, stimulează refacerea celulelor dermului. În general folosim unguente sau geluri, iar dacă avem o aloe în casă este bine să fie o plantă matură”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
Cu siguranţă vi s-a întâmplat să vă accidentaţi în bucătărie atunci când curăţaţi legume. Dacă este vorba de o rană superficială, tot mierea este indicată. Spălaţi bine zona cu apă şi puneţi miere, în strat subţire, de trei ori pe zi.
„Dacă sângerează, putem să aplicăm plante care opresc sângerarea, cum este extractul de urzică, traista ciobanului”, afirmă Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
Plantele se prepară sub formă de infuzie concentrată şi se aplică apoi comprese pe rană. Efect calmant şi regenerant are şi crema de gălbenele.
„La fel, să nu uităm de tinctura de propolis, propolisul este un antibiotic natural foarte puternic”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
Dacă în schimb v-aţi ales cu vânătai după ce aţi mutat mobila din casă, cel mai bun remediu este arnica sub formă de gel sau tinctură.
„Putem aplica la locul vânătăii şi foi de varză, cartofi raşi, pătrunjel tocat”, afirmă Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
Vă întrebaţi cum puteţi interveni de urgenţă în cazul unei înţepături de albină sau ţânţar?
„Ar trebui prima dată să aplicăm o frunză de brusture, de pătlagină, să frecăm locul cu sare, să aplicăm câteva picături de suc de lămâie şi foarte bune sunt uleiurile esenţiale: uleiul esenţial de muşeţel, de lavandă, de mentă, câteva picături diluate în apă şi aplicate sub formă de compresă”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
De asemenea, aplicaţi orice unguent pe bază de propolis. Acesta va reduce inflamaţia provocată de înţepătură.