În decurs de 24 de ore, (de joi de la ora 18:00 până vineri la aceeași oră), 106 persoane confirmate cu COVID-19 au refuzat să se interneze sau au cerut să se externeze. Numărul total al acestora, de când legislația le permite să o facă, a ajuns la 905. Încă nu se știe exact câți dintre ei s-au întors la spital într-o stare agravată, dar autoritățile lucrează și la această statistică, a declarat vineri seara, la Digi24, secretarul de stat Raed Arafat.
„Avem cazuri clare deja și avem și decese printre ei”, a spus Raed Arafat amintind de cazul de la Galați. „Această problemă e una foarte serioasă și oamenii vor trebui să asculte, totuși, sfatul medicului. La acest moment, ei decid cum doresc, dar cel puțin să nu mai asculte sfaturile celor care ies și vorbesc vrute și nevrute, fără nicio dovadă științifică”, a adăugat Raed Arafat.
În context, el a menționat că ideea că asimptomaticii nu transmit boala este contrazisă de tot mai multe studii internaționale. „Toți vin cu concluzia că asimptomaticul și presimptomaticul transmit, ba mai mult, unul dintre studii zice că încărcătura virală la asimptomatic poate să fie identică cu încărcătura virală la simptomatic”, a explicat Raed Arafat.
Condițiile izolării la domiciliu
În aceste condiții, sfatul pentru cei acei pacienți pozitivi care preferă să plece acasă decât să stea în spital este să se izoleze de familie, să stea într-o cameră separată, să nu iasă din casă, să stea acasă, să stea într-un spațiu limitat, separat de familie, să aibă o metodologie prin care familia îi dă mâncare, apă, de la distanță. De asemenea, dacă au o singură baie acasă, după ce intră în baie trebuie să fie aerisit foarte bine, după care trebuie dezinfectat înainte să intre alte persoane în baie. „Este un lucru minimal pe care trebuie să-l facă cine pleacă, simptomatic sau asimptomatic”, a punctat șeful DSU.
Întrebat dacă cei 905 pacienți care au refuzat internarea sau au cerut externarea au contribuit la creșterea numărului de îmbolnăviri, Raed Arafat a răspuns că e foarte greu de spus, dar este posibil. „Să nu uitați că am avut o situație la Dâmbovița, cu mai multe focare familiale pornite de oameni care s-au externat, refuzând să rămână o perioadă izolați la spital, și unul din focare a fost cu infectarea a nouă membri de familie, așa că cel puțin pe alocuri, da” - a spus Raed Arafat.
Ce se va întâmpla cu cei externați la cerere după ce intră în vigoare noua lege?
Ce se va întâmpla cu cei 905 pacienți externați după intrarea în vigoare a noii legi referitoare la carantină și izolare (cel mai probabil, miercuri, 22 iulie)? Deocamdată, nu se știe nimic despre situația lor medicală, dacă mai sunt sau nu pozitivi, de exemplu, a spus Raed Arafat.
Ministerul Sănătății este cel care pregătește o decizie în privința lor. Este posibil să fie rechemați pentru un control, a menționat șeful DSU, precizând că nu este foarte familiarizat cu discuțiile pe această temă care au loc la nivelul Ministerului Sănătății.
Arafat: Ce fac cu un pacient cu Ebola, dacă nu vrea să se interneze? Îi dau drumul în oraș?
Noua lege pentru carantinare și izolare, care a fost votată de Parlament în această săptămână și care urmează să intre în vigoare săptămâna viitoare, „ne va permite să implementăm lucrurile mai bine”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU a explicat că textul permite în final reglementarea internării - aceasta va fi, de fapt, izolarea - sau permite izolarea pacientului acasă. Această posibilitate, a izolării la domiciliu, exista și înainte, ea nu a fost anulată. Doar că era prevăzut să se recurgă la ea când nu mai aveai locuri în spitale. „La noi în România se dorește acum ca aceasta să fie opțiunea pacientului, dacă riscul de transmitere este redus”, a explicat Arafat care este diferența.
Șeful DSU a precizat însă că legea prevede ca printr-o hotărâre a guvernului să fie stabilit care sunt bolile care într-adevăr, în anumite situații, permit a lăsa pacientul să se izoleze acasă, chiar dacă este pozitiv. „De exemplu, pentru cei care tot încontinuu împing că așa ceva, o internare obligatorie, nu trebuie să existe, eu vreau să-i întreb: dacă îmi vine mâine un pacient cu Ebola din Africa, ce vor să fac cu el, dacă nu vrea să se interneze? Să i-l trimit acasă? Sau să-l trimit undeva să stea în oraș? Normal că pacientul respectiv trebuie să rămână obligatoriu în spital, pentru că el va deveni un pericol pentru alții până nu este tratat”, a explicat Raed Arafat.
Editor: Luana Păvălucă