Ce spune ministrul interimar al sănătății despre presupusa folosire a unor vaccinuri expirate pentru doza a 3-a

Data publicării:
seringa cu vaccin introdusa in bratul unei persoane
Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, exclude posibilitatea folosirii unor vaccinuri expirate pentru doza a treia Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În zona „fake news” circulă zvonul că cei care fac doza a treia de vaccin primesc, de fapt, vaccinuri expirate. Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a infirmat categoric, joi seara, la Digi24, o astfel de posibilitate și a arătat că în lupta cu pandemia vaccinarea rămâne principala armă la îndemâna populației. 

„În campania asta antivaccinare se folosesc tot felul de (gogomănii - n.r.). Nu sunt vaccinuri expirate care să fie distribuite la centrele de vaccinare. Niciunul din vaccinurile astăzi aflate la centrele de vaccinare din România, indiferent despre ce centru vorbim, în orice colț al țării, niciunul nu este expirat, astfel încât siguranța, din acest punct de vedere, este categoric garantată”, a dat asigurări Cseke Attila.

„Noi trebuie să înțelegem că e foarte îmbucurător și chiar emoționant că avem un sprijin din partea altor state, dar trebuie să înțelegem că în primul rând noi trebuie să ne ajutăm (...) Trebuie să înțelegem că și noi ca societate avem ceva de făcut: să ne vaccinăm. Acesta este lucrul pe care nu l-am făcut în proporția pe care l-au făcut alte țări, care, cu 70-80 la sută din populație vaccinată, sunt într-o cu totul altă situație decât noi, cu 34 la sută”, a spus ministrul interimar al sănătății.

Risc ca România să aibă și alte valuri pandemice

Întrebat ce crede despre declarațiile fostului ministru al sănătății Nelu Tătaru, care spunea că vom avea parte și de valul 5, și de valul 6, până când vom reuși să ajungem la o imunitate de grup, Cseke Attila a arătat că este de acord cu această evaluare.

„Aceasta este și ceea ce spun specialiștii, că de imunizare vom avea parte toți. Diferă modalitatea în care o să fim imunizați. Este o soluție mai simplă, accesibilă, gratis, fără niciun fel de probleme medicale, care este vaccinul și  vaccinarea, și este o modalitate mai grea, mult mai anvoioasă, în care nu știm care este drumul, nu știm unde o să ajungem, din păcate, cu multe curbe acest drum, care ne pot întoarce în tot felul - și care înseamnă trecerea prin boală. Pentru că la 34 la sută vaccinare, pandemia aceasta, evident, ca orice pandemie de virus în toată istoria omenirii, va trece la un moment dat, cu mai mici sau mai mari probleme pe parcurs. Dar dacă noi rămânem cu 34 la sută - hai să spunem că avem peste 50 la sută din populație imunizată, că au mai trecut prin boală. Dar abia de la 70 la sută în sus începe situația în care putem spune că e mai sub control și chiar dacă va veni un alt val, el deja nu va mai avea intensitate. Or, cu 34 la sută, ne așteaptă această situație foarte probabilă, ca după ce trece acest val pandemic să mai fie și un alt val și chiar alte valuri. Așa spun specialiștii”, a explicat ministrul interimar al sănătății.

„Dacă nu ne vaccinăm și nu creștem rata de vaccinare acolo unde deja apărarea este de masă, există riscul de a mai avea valuri pandemice în România, cu problemele inerente care sunt. În Occident, cu 80 la sută vaccinați, la cine să mai fie valul pandemic, la cei 10-15 la sută? Sigur, poate fi, dar în niciun caz de amploarea celui pe care îl ai cu 34 la sută”, a subliniat Cseke Attila.

Ce „arme” are România în lupta cu pandemia

Ministrul a reamintit situația grea și fără precedent în care se găsește România în lupta cu virusul. Valul patru al pandemiei a adus cifre-record. În terapie intensivă se aflau joi 1.727 de pacienți, ceea ce înseamnă cu 200 de paturi mai mult decât estima România în planul său de reziliență. 

„La sfârşitul acestei săptămâni, până luni, cel târziu, vom mai operaţionaliza paturi de ATI în Bucureşti, fiindcă aici avem presiunea extraordinar de mare: la Bagdasar Arseni încă 15 paturi, cu posibilitate să mai aducem o Unitate Mobilă cu încă 10 paturi ATI tot acolo; la Colentina încă 7 paturi ATI şi încă 10 de terapie intermediară; la Pipera putem duce pacienţi care nu au nevoie de ATI, dar au nevoie de oxigen. Astăzi avem acolo 50 de pacienţi şi mai putem duce pacienţi”, a detaliat Cseke Attila.

Ministrul a confirmat că unii pacienţi cu COVID-19 rămân în ambulanţe sau în Unităţile de Primiri Urgenţe până li se găseşte un pat.

De altfel, ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a informat-o joi pe Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, despre problemele cu care se confruntă România în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor și în creșterea capacității necesare asigurării asistenței medicale în secțiile ATI pentru pacienții bolnavi de Covid-19.

România a apelat și la Mecanismul european pentru protecție civilă, prin intermediul căruia a primit deja 200 de concentratoare de oxigen din partea Uniunii Europene, la care se adaugă încă 50 din partea Poloniei.

În ceea ce privește medicamentul Tocilizumab, necesar pentru tratamentul formelor severe de COVID, este o criză la nivel mondial, însă săptămâna viitoare, cu ajutorul firmei producătoare, „vom puteam cumpăra 1.000 de doze de 400 mg, care sunt mai mari”, a anunțat Cseke Attila.

Remdesivir, medicament util în tratamentul formelor medii, avem aproape 20.000 de flacoane şi ieri şi alaltăieri am distribuit, ceea ce cer spitalele, putem să facem. Mâine (vineri - n.r.) încheiem un nou contract cu producătorul. Din punctul meu de vedere, nu o să avem probleme cu Remdesivir. Guvernul a alocat resursele financiare, avem partea financiară suplimentată”, a spus ministrul interimar al sănătății. 

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, distribuit către 134 de spitale

Ministrul Cseke Attila a mai anunțat, joi seara, la Digi24, că medicamentul cu anticorpi monoclonali - considerat foarte eficient dacă este administrat la debutul bolii - pe care România l-a primit din Italia a fost distribuit la 134 de spitale din București și întreaga țară.

„Ieri (miercuri - n.r.) au apărut în Monitorul Oficial criteriile (...), azi după-amiază - am publicat şi pe site, să fie total public, la ce spitale, pe ce criterii, ce rate de infectare, specialiști și așa mai deprte, de ce - am distribuit la 134 de spitale, astă-seară toate spitalele din Bucureşti primesc acest medicament intravenos, mâine facem distribuția în toată ţara, cu speranţa că săptămâna viitoare putem să aducem în sistemul sanitar doze şi mai consistente decât avem astăzi”, a declarat Cseke Attila.

„Studiile clinice arată că aceşti anticorpi monoclonali sunt foarte eficienţi, acesta este studiul clinic pe care îl avem și aceasta știm și din partea occidentală. Luni seara am primit din partea Italiei - şi mulţumim pentru acest sprijin - 5.206 fiole, ceea ce înseamnă jumătate, două fiole fac o doză. 2.603 pacienţi din România pot să primească acest tratament. Vorbim de prima parte a bolii, forme mai puţin severe, până la a şaptea zi din simptomatologie. Este un medicament intravenos care se administrează în spitale. 50 de minute, cam atât durează administrarea, după care o oră mai e ţinut pacientul, după care poate pleca acasă. Este un sistem de protecţie care din toate studiile clinice are o eficienţă foarte ridicată”, a explicat ministrul interimar al sănătății.

„Avem promisiuni şi din partea altor state membre, sperăm săptămâna viitoare să mai primim doze. Un asemenea tratament trebuie folosit rapid, vreau să-l introduc cât mai rapid în zona aceasta unde nu sunt forme severe, ca să nu ajung la forme severe”, a arătat Cseke Attila.

„Ceea ce am semnalat comisarului european a fost accesul la Tocilizumab, respectiv anticorpii monoclonali. Dacă reuşim să aducem mai mulţi, putem să reducem presiunea de pe spitale şi să îi apărăm pe cetăţeni”, a punctat Cseke Attila.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...