Ce rată de imunitate are România, dacă ținem cont și de vaccinați, și de persoanele care au avut COVID
Obiectivul pe care și l-au propus autoritățile, acela de a avea 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID la 1 iunie, va fi atins probabil cu o întârziere de maximum două săptămâni, dar asta nu încurcă cu nimic măsurile de relaxare, pentru că evoluția epidemiei în România în ultimul timp este una foarte bună. Imunitatea de grup, în mod real, este mult mai mare în România, dacă ținem cont și de persoanele vaccinate, și de persoanele care au trecut deja prin boală, a explicat miercuri seara la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Astfel, conform calculelor sale, România a atins deja o rată de imunitate de cel puțin 35-40 la sută, mai ales că numărul persoanelor care au avut COVID și care au căpătat anticorpi în urma bolii este, fără îndoială, mult mai mare decât cel cuprins în statisticile oficiale.
„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. (...) În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
El a atras atenția că există „un anumit grad de suprapunere”, adică sunt persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, dar care s-au și vaccinat. „Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a precizat Gheorghiță.
Rata vaccinaților din România - 23 la sută
Dacă ar fi să ținem cont doar de persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, peste 4 milioane de persoane, media de imunizare la nivel național ar fi de 23 la sută dintre persoanele eligibile.
România este astăzi într-un scenariu verde, cu o rată medie cumulată de incidență a cazurilor de 0,71 la mie, ceea ce este foarte bine și „cu siguranță” aceasta se datorează și vaccinării, mai ales în marile aglomerații urbane, a arătat Valeriu Gheorghiță.
„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală - probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% - cum este municipiul București, 42 la sută - în populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile orașe avem interacțiune crescută între persoane și număr crescut de cazuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Obiectiv de vaccinare, atins cu o întârziere de două săptămâni
Tocmai de aceea, nu este un motiv de îngrijorare faptul că obiectivul de a avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, foarte probabil, nu va putea fi atins la termenul propus, ci cu o întârziere de circa două săptămâni, a arătat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Este una dintre bornele anunțate de prim-ministru și care este asumată de campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni și în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1, predicția ne arată că este puțin probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranță în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță dă asigurări că în ultimele zile, chiar și după relaxarea unor restricţii, intenţia de vaccinare în rândul populației a rămas la fel de mare. „Pot să vă spun că sâmbătă am avut cel mai mare număr de persoane vaccinate, inclusiv cu doza 1, aproape 120.000, și era chiar în ziua în care intrau în vigoare măsurile de relaxare”, a spus medicul militar.
Există temeri că odată cu ridicarea unor restricții, populația va spune „gata, am scăpat” și nu se va mai duce să se vaccineze, după cum atrăgea atenția, tot la Digi24, șeful DSU, Raed Arafat.
Premierul Florin Cîțu a dat asigurări, miercuri, că de la 1 iunie vor exista noi măsuri de relaxare în România, sugerând că atingerea obiectivului de vaccinare, de 5 milioane de persoane, nu mai este o condiție esențială, pentru că sunt și alți factori care arată o scădere a epidemiei în România și care îndreptățesc o astfel de decizie.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută o hotărâre prin care a decis o serie de măsuri de relaxare de la 15 mai, dar a schițat și un calendar al ridicării progresive a altor restricții, condiționat de atingerea unor obiective de vaccinare.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- vaccinare românia
- valeriu gheorghita
- imunitate grup
- campanie vaccinare romania
- rata imunizare romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News