Câte mutații are virusul SARS-CoV-2 până acum? Dr. Țincu: „Dezinformarea face rău. Riscăm să pierdem această armă, care este vaccinul”

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS CoV2.
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS CoV2. Foto: Guliver/Gettymages

Campaniile de dezinformare fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19. Trebuie să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației, fiindcă apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient, a explicat la Digi24 medicul de terapie intensivă Radu Țincu.

El spune că reacțiile la vaccinul anti-COVID sunt de mică amploare și acest lucru a fost evidențiat în studiile care au stat la baza acestor vaccinuri. În plus, în Marea Britanie peste un milion de persoane au fost deja vaccinate și sunt foarte puține reacții adverse, ceea ce arată un profil de siguranță foarte bun pe termen scurt. Nu sunt motive, așadar, să ne temem de reacțiile pe care le-ar putea declanșa vaccinul.

În schimb, orice întârziere în campania de vaccinare comportă un pericol, a arătat dr. Radu Țincu.

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului - pentru că și virusul are o 'inteligență', pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

„Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a arătat dr. Radu Țincu. 

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu.

Aproape 3.000 de cadre medicale au fost vaccinate în trei zile

Rata de imunizare a populației ar trebui să fie de 70 la sută pentru a avea șansa de a scăpa de virus.

Aproape 3.000 de persoane s-au vaccinat deja în România, în cadrul campaniei de imunizare anti-covid. Până acum, au fost semnalate 7 reacții adverse, minore, fiind vorba în special de dureri la locul înțepăturii.

Încă 140.400 de doze au venit marți în țară, suficiente pentru vaccinarea a peste 70.000 de medici. Personalul din linia întâi este imunizat în prima etapă.

Iar dacă anti-vacciniștii sunt mai vocali și mai vizibili, majoritatea tăcută pare să fie formată, totuși, din cei care vor să se vaccineze. Pe platforma înființată de guvern au început deja să apară doritori. STS precizează, de altfel, că cetățenii care NU sunt în grupele de risc se pot înscrie pe platformă, adică își pot face cont, dar deocamdată nu se pot programa.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...