Reprezentatul DSU la conferința de presă susținută de șeful campaniei de vaccinare, Cătălin Alexandru, a declarat că românii nu vor putea alege vaccinul cu care vor fi imunizați, decizia aparținând medicilor. De asemenea, potrivit coordonatorului Valeriu Gheorghiță, până la această oră peste 2.000 de persoane nu s-au mai prezentat pentru rapel.
Cătălin Alexandru a declarat marți, într-o conferință de presă că regulile trebuie respectate, iar românii nu pot alege vaccinul cu care vor fi imunizați.
„Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Nu merge fiecare și alege ce vrea, decizia aparține medicilor și cine nu vrea să se supună e liber să nu se vaccineze”, a declarat acesta.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că în România au ajuns până acum 948.149 de doze de la Pfizer și 36.000 de la Moderna, iar în perioada următoare va ajunge și vaccinul produs de AstraZeneca, după ce acesta a fost aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană.
României îi vor reveni, pentru lunile februarie şi martie, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.
Peste 2.000 de persoane nu s-au mai prezentat la rapel
Gheorghiță a mai declarat că până acum peste 2.000 de persoane nu s-au mai prezentat la rapel după ce au fost imunizați cu prima doză. Acesta spune că o parte dintre ei s-au infectat cu virusul SARS-Cov-2, iar alții au amânat rapelul din alte motive.
„Sunt pe de o parte explicațiile date de o parte dintre persoane că au fost identificate cu SARS-Cov-2 după doza unu, de asemenea sunt persoane care probabil au amânat din diverse motive. Însă nu putem spune că acele persoane nu se vor prezenta pentru doza de rapel. Există această diferență de circa 2.000 de persoane. În funcție de motiv, aceștia pot să vină. Intenția noastra este să nu rămână nevaccinați cu doza de rapel”, a declarat Gheorghiță.
Acesta a precizat că persoanele care s-au infectat după prima doza pot face rapelul după vindecare. „Având în vedere că nu pot fi făcute programări în platformă, persoana poate anunța centrul în care a făcut prima doza cu 48 de ore înainte pentru a i se asigura rapelul”, a spus coordonatorul campaniei.
Potrivit prospectului Pfizer/BioNTech, doza de rapel trebuie făcută la 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul Moderna rapelul trebuie făcut la 28 de zile.
Editor : R.K.