Românii cumpără din ce în ce mai des suplimente alimentare, care au ajuns să reprezinte aproape un sfert din piaţa medicamentelor. În top, sunt cele pentru sistemul digestiv, metabolism şi pentru întărirea sistemului imunitar. Problema e, spun specialiştii, că majoritatea pacienţilor le iau fără să consulte şi un medic şi îşi pot da peste cap metabolismul.
În ultima vreme, românii au devenit mari amatori de suplimente alimentare. Motivele sunt variate. Cumpără pastile pentru întărirea sistemului digestiv, sistemul respirator, dar şi pentru metabolism. Iar acestea sunt doar câteva dintre cele mai folosite.
Magazinele naturiste şi farmaciile au suplimente alimentare pentru orice afecţiune sau simptom! Iarna, majoritatea clienţilor cumpără pastile pentru întărirea imunităţii.
Doamnele caută şi produse pentru piele sau pentru slăbit, în timp ce domnii pentru sistemul digestiv. Gama de produse este, însă, mult mai variată. Iar în ultimii patru ani, vânzările de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale au crescut cu 12 milioane de unităţi.
Specialiştii atenţionează că aceste pastile nu trebuie luate după ureche pentru că pot avea şi efecte negative asupra organismului.
Ruxandra Constantina, apifitoterapeut: „Românii au impresia că dacă avem un stil de viaţă dezorganizată şi o alimentaţie nesănătoasă, aşa cum se întâmplă în 80 la sută din cazuri, să luăm aceste suplimente şi să "suplinim", aducem ce nu avem prin stilul de viaţă. Absolut greşit. Perturbă imunitatea naturală a organismului şi interferează cu diverse medicamente”.
Piaţa totală de medicamente din România este estimată la 3 miliarde de euro ca valoare. Aproape un sfert reprezintă vânzările de medicamente fără prescripţie şi suplimentele alimentare.