Peste 300.000 de oameni primesc anual în lume diagnosticul de cancer renal. Profesorul Bob Djavan conduce Departamentul de urologie la spitalul Rudolfinerhaus din Viena. Este unul dintre cei mai importanţi urologi din Europa. Medicul atrage atenția că vârsta la care apare cancerul renal a scăzut în ultimii ani.
„Sângele în urină poate fi un simptom, durerea în spate, dar acestea sunt semnele unui stadiu avansat, care apar atunci când tumora a ajuns la o anumită mărime”, spune prof. dr. Bob Djavan - medic urolog la Spitalul Rudolfinerhaus din Viena.
Singura modalitate prin care cancerul de rinichi poate fi diagnosticat în stadiu incipient este să facem o ecografie o dată pe an. Odată descoperită tumora însă, nu trebuie neapărat tratată.
Supravegherea activă, o abordare modernă a cancerului
„Unele dintre ele sunt benigne, iar dintre cele maligne unele nu vor creşte niciodată astfel încât să devină o problemă. Dacă operăm pe toata lumea, în special oamenii în vârstă, vom creşte mortalitatea”, spune profesorul Djavan.
Supravegherea activă este cea mai modernă abordare în cazul tumorilor incipiente.
Metode minim invazive de tratare a tumorilor la rinichi
„Acum 20-30 de ani se putea trata doar prin a scoate întreg rinichiul. Astăzi ne bazăm pe supravegherea activă, există terapia focală, deci nu trebuie nici măcar să operezi, ci poţi trata cu ajutorul căldurii sau al frigului. De asemenea poţi îndepărta chirurgical tumora şi salva rinichiul şi mai mult decât atât, poţi face asta nu numai în cazul tumorilor mici, aşa cum se făcea înainte, ci şi în cazul tumorilor mari”, arată profesorul Bob Djavan.
Practic, chiar și în cazul tumorilor mari, de 8-9 centimetri, poate fi intervenit minim invaziv, fără să fie scos tot rinichiul. Asta datorită dezvoltarii tehnicilor laparoscopice și robotice din ultimii 20 de ani.