Chirurgie pe inimă, „prin gaura cheii”

Data actualizării: Data publicării:
chirurgie medici

Recuperare mai rapidă, cicatrici mai mici şi nevoie mai scăzută de transfuzie. Sunt doar câteva dintre avantajele intervenţiilor minim invazive pe inimă! Astfel de operaţii se fac de peste un an şi în sistemul de stat, însă avem prea puţini medici specializaţi. 

Dacă în cazul unei operaţii clasice pe inima medicii deschid cutia toracică, în cazul intervenţiilor minim invazive, chirurgul face o incizie de doar 5-6 centimetrii.

„Bolile care pot fi tratate minim invaziv sunt în general bolile valvulare, trebuie să vă gândiţi că atât stenoza aortică, deci imposibilitatea de deschidere a vâlvei aortice, care este patologia numărul 1 în Europa dintre bolile valvulare cât şi stenoza valvulară mitrală, insuficientă fiind patologia numărul 2, ambele patologii pot fi tratate minim invaziv. Sunt mulţi pacienţii care pot fi trataţi minim invaziv”, spune Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Iar avantajele în favoarea acestei proceduri sunt nenumărate.

Există studii care demonstrează că pacienţii stau mai puţin la terapie intensivă, că cantitatea de produse de sânge necesare este mai mică, există diferite avantaje, dar per total se poate spune că operaţiile minim invazive trebuie făcute atunci când riscurile nu sunt mai mari, deci nu să supui pacientul unui risc crescut, atunci când riscurile şi rezultatele sunt asemănătoare, dar există anumite avantaje, nu doar din punct de vedere estetic, dar şi din pct de vedere al recuperării e de preferat să se opereze minim invaziv”, precizează Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Şi post-operator, pacienţii supuşi unor intervenţii minim invazive sunt avantajaţi.

Din studii ştim că pacienţii sunt spitalizaţi mai puţin timp şi foarte important, se reintegrează social mai repede. Dacă un pacient cu o operaţie convenţională ia în calcul că cel puţin 8 săptămâni stă acasă sau face recuperare, un pacient operat minim invaziv după 4-5 săptămâni poate reveni la lucru dintr-un simplu motiv: stabilitatea toracică e mult mai bună, mult mai rapidă”, spune Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Din păcate această procedura nu se poate face în toate afecţiunile cardiace.

Ce este foarte important e că sunt patologii combinate care nu pot fi tratate minim invaziv. Adică dacă un pacient are nevoie de o operaţie de bypass coronarian în combinaţie cu o operaţie de reparare a vâlvei mitrale, operaţia respectivă nu se poate face minim invaziv din cauza faptului că nu pot fi văzute toate părţile inimii”, afirmă Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Deşi astfel de intervenţii se fac de obicei în clinicile private, de mai bine de un an se efectuează şi în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Sunt anumite operații pe care încă nu le putem efectua, dar sperăm că în următoarea jumătate de an să putem face şi aceste operaţii”, aduagă Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

În acest moment în ţară doar 10% dintre operaţiile pe inima sunt realizate minim invaziv.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...