Așa arată tratamentul administrat într-o singură zi unui pacient COVID la ATI. Mahler: Nu se poate compara costul cu cel al unui vaccin

Data publicării:
Tratamentul administrat într-o singură zi unui pacient COVID internat la ATI.
Tratamentul pentru o singură zi administrat unui bolnav de COVID internat la terapie intensivă. Foto: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București

Reprezentanții CNCAV au postat pe pagina de Facebook RO Vacinare o imagine cu tratamentul pentru o zi administrat unui bolnav de COVID internat la terapie intensivă. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București spune că nici nu poate fi vorba de o comparație între costul tratamentul și costul unui vaccin.

„O imagine cât o mie de cuvinte: tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19!”, scriu reprezentanții CNCAV pe Facebook.

„Acesta este tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19. Alternativa este simplă și sigură: vaccinarea. Prin vaccinarea cu schemă completă se reduce considerabil riscul de infectare, de transmitere, de spitalizare și deces”, au mai scris aceștia pe rețeaua socială.

De asemenea în postare se precizează că se va reveni cu o postare în care va fi prezentat tratamentul unei persoane care a rămas cu sechele după trecerea prin boală.

Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: Este un tratament care ajută pacientul din Terapie Intensivă să depășească acele momente extrem de critice. Este un tratament suportiv, are nevoie de foarte multe ori de antibiotic, are nevoie de protectoare gastrice, de tratament anticoagulant, de tratament care să susțină inima, de soluție perfuzabilă, pentru că dificultatea de a se alimenta este extrem de mare, de tratament care să susțină toate funcțiile organismului, funcții care sunt profund afectate.

Dacă lucrurile evoluează într-o formă favorabilă pentru pacient, durata medie de spitalizare la „Marius Nasta” a fost de 9 zile. Sunt pacienți care au nevoie și de 3 săptămâni în Terapie Intensivă, iar asta nu înseamnă că depășirea momentului de terapie intensivă înseamnă finalizarea terapiei cu tratamente specifice. Și înainte de terapie intensivă, și după terapie intensivă, numărul de medicamente adjuvante pentru menținerea funcților cardiovasculare, renale, funcționării echilibrate a organismului, diferă, dar cu siguranță tratamentul de care are nevoie un pacient este complex, este multiplu, necesită administrare – dacă vorbim de ATI - aproape în totalitate pe cale venoasă, de aceea pacienții vor necesita cateter, pe lângă protezarea respiratorie.

Aș merge pe mai multe paliere. Dacă vorbim de vaccin, avem un singur ac, o singură injecție, deci frica de ac este combătută, dacă ne uităm câte soluții perfuzabile sunt în imagine. Pe de altă parte, costul nici nu poate fi comparat, costul efectiv al vaccinului, cu costul medicației cumulată. Dar avem și costuri pe care nu le putem pune pe hârtie. Costuri care înseamnă numărul de zile în care nu putem să ne desfășurăm activitatea zilnică, numărul de zile în care suntem obligați, pentru a lupta pentru viața noastră, să stăm pe un pat de spital, numărul de zile pe care trebuie să-l petrecem ulterior pentru a ne reveni după boala atât de severă, și costurile economice pentru tot sistemul de sănătate, pentru că boala unui pacient, atunci când vorbim de COVID, înseamnă și boala unor colegi, sau a unor membri din familie care au fost lângă el și care sunt și ei parte a acelui lanț de transmitere a infecției. Prin urmare, sunt costuri multiple, nu doar cele care se referă strict la costul medicației.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
vladimir putin
Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...