Angajații de la serviciile de ambulanță din Gorj și Bihor trag un semnal de alarmă. Ei sunt nemulțumiți de calitatea echipamentelor de protecție și se tem că acestea nu îi protejează în fața coronavirusului. Numai că, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, transportul în cazul misiunilor de risc înalt nu este asigurat de ambulanțe, ci de mașinile ISU sau SMURD.
Ambulanțierii spun că echipamentele pe care le-au primit sunt din hârtie și se găsesc în magazinele de bricolaj, fiind destinate grădinarilor sau zugravilor, doar pentru a proteja de murdărie, și nu pentru a contracara un risc sanitar.
- Eu sunt simplu șofer, le-am primit de la Ambulanță, dar sunt pentru grădină, pentru un mecanic auto, pentru zugravit, nu pentru a proteja biologic. Fără dezinfecție, fără nimic se pleacă de la un caz la altul (...) Nu știm dacă sunt infectați sau nu cu virus, dar sunt cel puțin suspecți, a declarat la Digi24 un lucrător de la Ambulanța din Bihor, Adrian Marcon.
- Ați intervenit îmbrăcați așa vreodată?
- Eu nu, alți colegi da, a spus Adrian Marcon.
- Și ce s-a întâmplat după intervenție cu aceste combinezoane?
- Au fost aruncate la gunoi, sunt din material din hârtie, dacă te plouă, se rupe singur pe tine.
Ambulanțierii se tem că ar putea fi infectaţi atât ei, cât şi famiile lor.
„Ne este teamă. La nivel național și international s-a instituit această teamă. Dorim să fim echipați corespunzător, să nu ajungem să îmbolnăvim familiile, pe noi sau pacienții”, a declarat și Cristian Aldescu, membru al sindicatului Ambulanței Gorj.
Urmăriți-le declarațiile complete în materialul video de mai jos:
De altfel, zilele trecute, un echipaj al Ambulanței Gorj a refuzat să meargă la un pacient suspect de infectare cu coronavirus.
Secretarul de stat pentru situații de urgență Raed Arafat a vorbit, vineri, despre echipajul de la Ambulanța Gorj care a refuzat să transporte o echipă de epidemiologi din cadrul DSP pentru recoltare de probe de la un pacient suspectat de coronavirus: „Aici nu e timp ca orice persoană să refuze. Suntem toți într-un sistem, se știu riscurile, suntem toți expuși, asigurăm protecția personalului, dar nu avem timp pentru astfel de manifestări. Dacă au probleme, ușa este deschisă, să vină să ne spună care sunt problemele și le rezolvăm”, a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai spus că misiunile cu risc înalt sau transportul lor este asigurat de maşinile ISU, SMURD, cele de multiple victime, pentru că acolo cabina medicală este separată de cea a şoferului.
Editare web: Luana Păvălucă