Aorta esta cea mai mare arteră a organismului. Atunci când un segment se dilată cu cel puțin 50% apare așa numitul anevrism. Cât de periculos este el aflăm de la invitatul meu de astazi, dr. Rafael Halpern, medic primar chirurgie vasculară.
Anevrismul de aortă este o dilatare a aortei, care se produce în timp. Practic aorta începe să se dilate treptat, în ani de zile, și se transformă dintr-un tub, asa cum este în mod normal, într-un balon.
Din cauza acestui fapt, presiunea la nivelul pereților arterei devine foarte mare și în final acest balon se sparge, explodează, producând moartea pacientului.
Boala apare în special la bărbații de peste 55 de ani, la fumatori, la hipertensivi, la diabetici și la persoanele care au avut în familie rude cu astfel de boala.
Această boală este numită și „ucigașul tăcut" deoarece de foarte multe ori, până în stadiul în care anevrismul se rupe, nu are niciun simptom.
Rar pot apare fenomene de constipație, dureri lombare sau abdominale.
De aceea este foarte important să descoperim activ această boala înainte ca anevrismul să se rupă.
De aceea toți bărbații cu vârsta de peste 55-60 de ani ar trebui să facă o ecografie abdominala pentru a descoperi la timp această boală.
Când diametrul anevrismului depășește 55 de mm, acesta fie este rezecat și înlocuit cu un tub de material sintetic, fie prin interiorul anevrismului este introdus pe cale endovasculară un tub din material sintetic.
Rata de succes a tratamentului în cazurile în care anevrismul nu a ajuns să se rupă este de peste 95%, în timp ce mortalitatea este foarte mare în cazurile în care anevrismul este rupt.
De aceea este foarte importantă descoperirea la timp a anevrismului, înaintea rupturii acestuia, printr-o simplă ecografie abdominală la bărbații de peste 55 de ani.