Alis Grasu: Dl. Tolontan nu va putea proba acuzațiile

Data actualizării: Data publicării:
alis grasu cu microfon digi

Ambulanța București va deschide o anchetă, pentru a se lămuri în ce condiții s-au făcut fiecare din transporturile invocate de jurnalistul Cătălin Tolontan în investigația în care acuză un tratament preferențial al pacienților transportați peste hotare, a declarat pentru Digi24 Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Ea a precizat însă că aceste transporturi nu s-au făcut decât cu aprobarea finală a Departamentului pentru Situații de Urgență.

O să vedem fiecare din aceste transporturi ce documente are în spate, cine le-a cerut, când s-au cerut și vom face o cercetare împreună cu Ministerul Sănătății, cu Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru că eu știu că fiecare caz în parte a fost un caz bine justificat medical”, a spus Alis Grasu.

Printre cei care au beneficiat de transport cu ambulanța la spitale din străinătate sunt procurori, medici și oameni de afaceri, care nu erau nici cazuri critice, nici cazuri sociale, potrivit unei investigații publicate pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.

În privința surselor care au dat aceste informații către presă, Alis Grasu a spus că nu este organ de cercetare și nu le poate depista. „Știți, eu am o vorbă: mi-ar trebui o trompă ca să respir aerul din afara Ambulanței, ca nu cumva să fiu acuzată de ceva.

„Întotdeauna vor fi oameni nemulțumiți, dar nu neapărat că e o coordonare defectuoasă, ci că interesele lor nu coincid cu interesele instituției. Întotdeauna vor exista oameni dornici de funcții”, a conchis Alis Grasu, așa explicându-și izbucnirea acestui scandal.

Ea a sugerat că îl va da în judecată pe jurnalistul Cătălin Tolontan.

De data aceasta, dl Cătălin Tolontan face o acuzație foarte gravă, pe care n-o va putea proba niciodată, nici în fața lui D-zeu, nici în fața instanțelor statului – aceea că eu, vreodată, în viața mea, am luat vreun ban de la vreun pacient pentru a fi transportat în țară sau în străinătate. Este o acuzație foarte gravă și impardonabilă. Toți știu că sunt unul dintre oamenii căruia îi pasă foarte tare de pacient și care condamnă foarte tare orice folos material obținut necuvenit de pe urma pacientului”, a declarat Alis Grasu la Digi24.

15 solicitări în patru ani. Printre pacienți, un călugăr al cărui transport a fost plătit de Becali

„Vorbim de 15 astfel de solicitări, pe parcursul ultimilor patru ani. Toate au fost cazuri grave, foarte grave sau care impuneau transportul asistat pentru repatriere. Nu sunt decât câteva cazuri: cele care au fost pentru tratament și totdeauna cu acordul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență. Marea majoritate au fost repatrierile unor persoane care se aflau la tratamente în străinătate și erau în stare foarte gravă, care au suferit accidente în străinătate sau care au suferit afecțiuni acute în urma cărora nu au mai putut să revină în țară și au trebuit repatriați. Transporturile, în proporția cea mai mare, de 90 la sută, vin fie de la Ministerul de Externe către Ministerul Sănătății și de la Ministerul Sănătății către noi, iar în ultimii ani există o nouă prevedere legislativă, prin care Departamentul pentru Situații de Urgență aprobă orice astfel de transport. Deci, după ce se primește solicitarea la Serviciul de Ambulanță, se trimite spre aprobare Departamentului pentru Situații de Urgență”, a explicat Alis Grasu.

În ceea ce privește informațiile potrivit cărora de această posibilitate au beneficiat persoane sus-puse sau înstărite sau rude ale acestora, Alis Grasu a spus: „Dl. Tolontan are aceste informații. Eu nu.”

Alis Grasu a mai spus: „În mod cert, în momentul în care ajung la noi cererile cu diagnostic, cu solicitarea de repatriere sau de transport, cu avizele de la Ministerul de Externe și apoi de la Ministerul de Interne, de la DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), noi nu analizăm starea materială a persoanei respective. Mă uimește total ce-mi spuneți, niciodată nu am cunoștință despre acest lucru, nici despre poziția socială a acestor persoane. Pentru noi sunt doar pacienți, pacienți în stare gravă, care au avut nefericita ocazie să se îmbolnăvească în străinătate, să ajungă în străinătate și să nu se mai poată întoarce acasă prin forțe proprii și pentru care s-au trimis ambulanțe de transport asistat”, a detaliat Alis Grasu.

„Unii dintre ei – și nu puțini - au fost intubați, au necesitat transport de nivel înalt. În Turcia nu am făcut astfel de transporturi, nici la Viena în ultimii patru ani nu am avut astfel de transporturi. Transporturile din ultimii patru ani sunt câteva în Grecia, în Bulgaria, că este aproape, în Ungaria, iar când au fost transporturi de la Viena sau din alte țări occidentale, mergea echipaj de ambulanță de la Arad și noi preluam de acolo”, a precizat Alis Grasu. „Nicio ambulanță nu părăsește teritoriul României fără autorizații și fără toate documentele necesare de drum”, a adăugat șefa Ambulanței București.

Ea a mai spus că nu a făcut o anchetă amănunțită, ci, după discuția cu jurnalistul Cătălin Tolontan, a pus să fie numărate cazurile din ultimii patru ani în funcție de documente. „Nu cred că sunt cazuri așa cum spune dl Tolontan, pentru că cinci dintre ele, mi-aduc aminte, erau copii cu o situație materială foarte precară, un sportiv care a și decedat, care a mers la Szeget, un călugăr pe care l-am adus de la Tessalonik și costurile de drum le-a suportat dl. Becali”, a enumerat Alis Grasu.

La aceste transporturi se trimit asistenții cei mai experimentați, șoferii cei mai experimentați sau aleg șoferi care conduc foarte bine, care n-au avut niciun accident, persoane responsabile, șoferi de TIR, oameni care au cunoscut Europa și se pot descurca foarte bine, medici cu performanțe foarte bune. Singurul criteriu de selecție este pregătirea, a menționat Alis Grasu.

Ea a explicat și care este temeiul legal prin care Serviciul de ambulanță București-Ilfov poate face transporturi în afara țării: în baza Legii 95 art. 92, 98, 112, precum și a Regulamentului de organizare și funcționare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...